Lituania și Rusia vor face schimb de spioni

Eduard Pascu / 17 oct 2019 / 14:59

Lituania și Rusia au convenit să facă schimb de persoane condamnate pentru spionaj, au confirmat surse informate, citate de Delfi, transmite paginaderusia.

Lituania ar urma să transfere Rusiei pe agentul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Nikolai Filipcenko, condamnat în urmă cu doi ani, iar Rusia pe cetățenii lituanieni condamnați în 2016, Eugene Mataitis și Aristidas Tamosaitis.

În acordul de schimb ar fi fost inclus și un cetățean norvegian, condamnat în Rusia și un alt cetățean rus. Probabil este vorba despre Frood Berg, pe care instanța rusă l-a condamnat la 14 ani de închisoare.

Consiliul Apărării de Stat, condus de Gitanas Nauseda, a decis să facă schimbul de spioni săptămâna trecută, dar procesul este înfrânat din cauza discuțiilor despre mecanismul juridic.

Nauseda susține amendamentul privind schimbul de condamnati pentru spionaj, înregistrat de parlamentarul Dainius Gaižauskas, dar nu comentează acordul de schimb cu Rusia.

Amendamentul „este în interesul securității naționale și este justificat în planul realizarii unor mecanisme adecvate pentru protejarea cetățenilor lituanieni. O astfel de practică, care prevede și posibilitățile de grațiere, este consacrată în actele juridice și ale altor țări străine”, a declarat secretarul de presă prezidențial, Antanas Bubnalis.

Vezi și: Preşedintele Lituaniei: Rusia nu a făcut nimic pentru a ne câștiga încrederea 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy