Lista (foarte) scurtă a echipamentelor care au defilat la Moscova. Fără aviație militară și un singur tanc: T-34

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în Piața Roșie din Moscova, cu ocazia paradei Zilei Victoriei, după care a asistat la parada a câtorva mijloace tehnice ale Armatei ruse. Totuși, în ciuda ”penuriei” de echipamente militare, văzută astăzi la paradă, armata Moscovei are încă resurse uriașe și nu trebuie desconsiderată.

Prada de 9 Mai de la Moscova de Ziua Victoriei a însemnat un program mult mai restrâns decât ne-a obișnuit Rusia. Defilarea ne-a arătat o Armată rusă vlăguită, fiind prezentate doar câteva piese de tehnică militară, o copie palidă a forței care era considerată înainte de invazia din Ucraina ca fiind a doua armată din lume.

Parada de 9 mai de la Moscova

Nu a existat o paradă a așa-numitului „regiment nemuritor”, nu a existat aviație, nu a fost prezentat niciun tanc, exceptând un T-34 din cel de-al Doilea Război mondial care a deschis, într-un nor de fum, defilarea celor câteva mijloace tehnice ale Armatei Federației Ruse. 

Kremlinul relatează pe site-ul său că 8.000 de soldați au trecut prin Piața Roșie, dintre care 530 proveneau dintr-o „operație militară specială”, cei care participau la agresiunea împotriva Ucrainei.

A fost publicată și lista sumară a celor aproximativ 30 de echipamente de luptă care au defilat prin Piața Roșie, care confirmă ceea ce deja văzusem: este vorba de câteva blindate și lansatoare de rachete care au trecut prin fața președintelui în doar câteva minute. E drept, Kremlinul a avut grijă să aducă și 3-4 lansatoare de rachete nucleare, pentru a-și etala puterea pe care le-o conferă acest tip de armă.

Tancul T-34

Coloana mecanizată a fost condusă de legendarul tanc ”Pobeda-Victoria” T-34.

Au defilat aproximativ 10 vehicule blindate „Tiger-M”, câteva transportoare blindate BTR-82A, și 3 vehicule de luptă VPK-7829 „Boomerang”, o platformă de luptă lăudată de Moscova ca fiind mai modern decât toate toate transportoarele blindate existente în prezent.

VPK-7829 „Boomerang”

De asemenea, prin Piața Roșie a mai defilat sistemul operațional-tactic de rachete „Iskander-M”, lansatoare de sisteme de rachete antiaeriene S-400 „Triumph” și sisteme mobile de rachete terestre de tip „Yars”, purtătoare de încărcătură nucleară.

Foto: Racheta RS-24 Yars

Pentru prima dată, la paradă au luat parte cele mai recente vehicule blindate Spartak și 3-STS Akhmat.

Dacă așa stă situația și pe câmpul de luptă din Ucraina, atunci Putin și Gherasimov pot să demisioneze deja. Din păcate nu este cazul, Rusia are încă resurse militare care nu trebuie deloc neglijate sau desconsiderate și e cât se poate de clar că toate forțele militare ale Federației Ruse, care mai sunt funcționale, sunt alocate invaziei din Ucraina.

Așa cum remarcau și majoritatea comentatorilor militari, penuria de tehnică militară de la parada de 9 mai are două cauze: majoritatea echipamentelor militare ale Rusiei este fie distrusă, fie se află pe frontul din Ucraina, în așteptarea marii înfruntări care va începe în următoarea perioadă.

Sunetul de la parada de anul acesta:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel