Limba rusă, interzisă într-o regiune din Ucraina. Reacția Moscovei

Tudor Curtifan / 20 sep 2018 / 19:46

O regiune ucraineană şi-a atras joi criticile susţinătorilor săi occidentali după ce a votat în favoarea unei interdicţii pentru produsele culturale în limba rusă, fără a explica cum intenţionează să o aplice, relatează AFP.

Parlamentul regional din Lvov, din vestul ucrainean, a adoptat marţi un moratoriu privind utilizarea publică a oricărui produs cultural în limba rusă până la încetarea "ocupaţiei" Ucrainei de către Rusia, referire la anexarea Crimeii şi la regiunile din est aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Populaţia din regiunea Lvov, de la frontiera cu Polonia, foloseşte în mare parte limba ucraineană în viaţa sa cotidiană, spre deosebire de alte regiuni în care folosirea limbii ruse este răspândită.

Această decizie, care nu constituie decât o recomandare şi nu implică niciun calendar, vizează "protejarea câmpului informaţional ucrainean de influenţele hibride ale ţării agresoare şi depăşirea consecinţelor unei lungi rusificări lingvistice", potrivit textului publicat pe site-ul forului legislativ local.

Formularea textului "reflectă lipsă de toleranţă, este discriminatorie şi este pur şi simplu stupidă", a postat ambasadorul Canadei la Kiev, Roman Waschuk, pe Twitter.

"Haide, Lvov, puteţi mai mult decât atât", a răspuns ambasadoarea britanică Judith Gough.

Deloc suprinzător, Moscova a criticat dur această măsură, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova evocând o "iniţiativă neconstituţională" şi făcând apel la organizaţiile internaţionale să reacţioneze.

Potrivit unor aleşi locali ai partidului naţionalist Svoboda care au discutat cu AFP sub acoperirea anonimatului, decizia îşi propune să împiedice restaurantele şi mijloacele de transport în comun să difuzeze cântece în limba rusă şi să se opună difuzării de filme în limba rusă sau lecturilor publice în rusă.

Într-un context de vii tensiuni între Kiev şi Moscova în ultimii ani, Ucraina a interzis deja la nivel naţional filmele care consideră că glorifică armata rusă şi a blocat intrarea pe teritoriul său a artiştilor care s-au deplasat în Crimeea direct de pe teritoriul rus.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy