Liderul de facto al Arabiei Saudite s-a întâlnit la Riad cu consilierii pentru securitate națională din SUA, Emirate și India

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Duminică seara, prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman i-a primit pe consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, pe consilierul pentru securitate națională din Emiratele Arabe Unite, șeicul Tahnoun bin Zayed, și pe consilierul indian pentru securitate națională, Ajit Doval.

În timpul întâlnirii prințului moștenitor cu consilierul pentru securitate națională al SUA, aceștia au trecut în revistă relațiile strategice dintre Arabia Saudită și Statele Unite și modalitățile de îmbunătățire a acestora în diverse domenii, a relatat Agenției de presă saudită, SPA.

În cadrul întâlnirii au fost analizate evoluțiile situației regionale și internaționale de interes comun.

La întâlnire au participat ambasadorul SUA în Regat, Michael Ratney, coordonatorul pentru afacerile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Consiliul de Securitate Națională, Brett McGurk, coordonatorul prezidențial la Departamentul de Stat, Amos Hochstein și consilierul superior pentru securitate națională, Ariana Berengaut.

Consilierul american pentru securitate națională a anunțat anterior că va vizita Arabia Saudită, menționând că "reprezentanții din India și Emiratele Arabe Unite vor vizita și Arabia Saudită" pentru a discuta "noi domenii de cooperare între New Delhi și Golf, precum și Statele Unite și restul regiunii".

În context, au avut loc întrevederi cu consilierul pentru securitate națională din Emiratele Arabe Unite, șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan și cu consilierul indian pentru securitate națională, Ajit Doval, în cadrul cărora au fost discutate modalități de consolidare a relațiilor și legăturilor dintre Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și India, într-un mod care să întărească stabilitatea în regiune.

Într-un comunicat al Casei Albe se spune că Sullivan s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit, consilierul pentru securitate națională din Emirate și consilierul indian pentru securitate națională în Arabia Saudită, pentru a promova viziunile celor patru țări cu privire la "o regiune sigură și prosperă a Orientului Mijlociu, interconectat cu India și lumea".

Casa Albă a menționat că Sullivan a avut întâlniri bilaterale cu Mohammed bin Salman,  șeicul Tahnoun și Duvall, pentru a discuta chestiuni bilaterale și regionale.

Sullivan a analizat, împreună cu prințul moștenitor saudit, potrivit declarației Casei Albe, "progresele semnificative" în discuțiile pentru consolidarea armistițiului de 15 luni din Yemen și a salutat eforturile continue conduse de Națiunile Unite pentru a pune capăt războiului.

Sullivan i-a mulțumit prințului moștenitor al Arabiei Saudite pentru sprijinul oferit de Riad cetățenilor americani în timpul procesului de evacuare din Sudan, potrivit comunicatului Casei Albe.

Potrivit agenției americane Bloomberg, oficialii au discutat despre diversificarea lanțurilor de aprovizionare și investițiile în proiecte strategice de infrastructură, inclusiv porturi, căi ferate și minerale.

Anterior, site-ul web Axios a relatat că consilierii de securitate națională ai Statelor Unite, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Indiei vor discuta despre un proiect comun major de infrastructură pentru a conecta statele din Golf și țările arabe printr-o rețea de căi ferate, care va fi legată și de India.

Ideea proiectului a apărut în timpul discuțiilor purtate în ultimele 18 luni la Forumul I2U2, care include Statele Unite, Israel, Emiratele Arabe Unite și India.

Dar Israelul nu a trimis oficiali la Riad, deoarece Arabia Saudită nu și-a normalizat încă relațiile cu Israelul, iar eforturile SUA de a atinge acest obiectiv au stagnat odată cu escaladarea tensiunii israeliano-palestiniene.

Cu toate acestea, la Tel Aviv se manifestă un optimism că vizita lui Sullivan în Arabia Saudită va realiza un progres în încercările sale de a normaliza relațiile cu regatul.

Călătoria lui Sullivan urmărește să repare relațiile tensionate dintre Riad și Washington în mai multe probleme, precum alegerea Arabiei Saudite de a face reduceri OPEC și consecințele uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul în 2018.

Este de remarcat faptul că secretarul de stat Antony Blinken ar urma să viziteze Regatul în luna iunie, pentru a participa la o întâlnire a Coaliției Internaționale pentru înfrângerea ISIS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel