Libia: ONU consideră dificile alegerile de pe 10 decembrie

Raluca Andrei / 30 sep 2018 / 10:35
ONU
ONU

Emisarul ONU în Libia, Ghassan Salame, a declarat că este dificil să se organizeze alegeri pe 10 decembrie, aşa cum prevede calendarul adoptat la Paris, din cauza violenţelor şi a întârzierilor în procesul legislativ în această ţară.

"Mai sunt încă multe de făcut. Este posibil să nu fie respectată data de 10 decembrie ", a declarat Ghassan Salame într-un interviu acordat AFP sâmbătă seara. El a apreciat că un scrutin nu ar putea avea loc decât ''în trei sau patru luni''.

Reuniţi la Paris la sfârşitul lunii mai de către preşedintele francez Emmanuel Macron, patru principali protagonişti ai conflictului libian s-au angajat să organizeze alegeri generale pe 10 decembrie.

În timp ce Franţa a continuat să insiste pentru respectarea acestui calendar, mai mulţi analişti şi diplomaţi apreciază că fragmentarea şi anarhia din ţară au făcut ca aceste promisiuni să fie dificil de îndeplinit.

Calendarul electoral de la Paris - dificil de respectat

Compromis de violenţe şi de o criză politică şi economică persistentă, calendarul electoral de la Paris "devine dificil (de respectat) şi din alte motive", a precizat Salame, menţionând în special întârzierea adoptării legilor electorale.

Acordul de la Paris prevedea pregătirea unei "baze constituţionale" înainte de 16 septembrie, un prim termen limită care nu a fost respectat de Parlament. Acesta a fost solicitat să adopte o lege care să permită organizarea unui referendum asupra unui proiect de constituţie. Salame a apreciat că ''referendumul ar putea avea loc până la sfârşitul anului, în timp ce alegerile ar putea fi organizate în trei sau patru luni dacă permit condiţiile de securitate.

De la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia se află în haos şi este subminată de lupte pentru influenţă, de insecuritate şi criză economică.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy