Libia: Forțele GNA au capturat un elicopter Mi-17, cel mai probabil de provenienţă rusească, al Forţelor Aeriene ale LNA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În cursul acestei săptămâni, pe reţele de socializare, au apărut imagini cu un elicopter multi-rol Mi-17, aparținând Forţelor Aeriene ale Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar, care a fost capturat de forțele Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, şi a cărui provenienţă încă nu este cunoscută.

Echipajul elicopterului Forţelor Aeriene ale Armatei Naționale Libiene (LNA), cel mai probabil din cauza unei defecțiuni tehnice, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență la vest de orașul Sirte, potrivit Defence Blog. Zona în care s-a efectuat aterizarea de urgenţă este sub controlul Forţelor Armate ale GNA și, prin urmare, echipajul a fost forţat de împrejurări să părăsească elicopterul, abandonându-l în deșert.

Elicopterul Mi-17 a fost descoperit la scurt timp de un UAV de recunoaștere turcesc care survola zona, care a transmis informațiile despre aeronava abandonată forţelor GNA din apropiere. Imaginea a fost postată pe control de Twitter al portalului turcesc Clash Report, cunoscut pentru prezentarea de imagini şi materiale video cu distrugerea unor sisteme antiaeriene Pantsir-S1 de dronele Bayraktar TB2.

Totuși, originea elicopterului rămâne un mister. Înainte de izbucnirea războiului civil din Libia, Forţele Aeriene Libiene operau şapte astfel de elicoptere. Cu toate acestea, nu se știe câte dintre acestea mai sunt în deplină stare de funcționare.

După cum precizează publicaţia Bulgarian Military, Egiptul, un susţinător al Armatei Naționale Libiene (LNA), deţine în prezent aproximativ 62 de elicoptere Mi-17, ceea ce nu este exclus ca elicopterul abandonat în regiunea Sirte să fie fost pus la dispoziţia mareşalului Haftar de către Cairo.

Nu este exclusă nici varianta ca elicopterul Mi-17 să fie pusă la dispoziţia forţelor LNA de către Rusia, deoarece, după cum bine ne putem aduce aminte, Mosocova a dislocat în Libia avioane MiG-29 și bombardiere Su-24.

Citeşte şi: Statele Unite combat minciunile Moscovei. Pentagonul aduce noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel