LCS, un eșec de miliarde de dolari. SUA au retras din serviciu USS Freedom, după doar 13 ani

USS Freedom, prima navă din clasa care îi poartă numele din cadrul programului Littoral Combat Ships. Sursă foto: U.S. Navy
USS Freedom, prima navă din clasa care îi poartă numele din cadrul programului Littoral Combat Ships. Sursă foto: U.S. Navy

În pofida numeroaselor succese ale programelor militare cu care Washingtonul înzestrează cea mai puternică armată din lume, Littoral Combat Ships (LCS) pare a fi o excepție. O excepție însă care a costat miliarde de dolari americani.

Littoral Combat Ships a fost un eșec. De la costuri mult peste cele estimate, până la numeroase situații de ordin tehnic, navele din cadrul programului nu și-au atins întrebuințarea.

Programul Littoral Combat Ships include două clase - clasa Freedom și Independence. Niciuna din navele acestor clase nu a devenit vreodată pregătită pentru operațiuni de luptă.

Navele ar fi trebuit să domine Orientul Mijlociu și zona Golfului. Niciuna din aceste nave construite nu a ajuns să fie dislocată în tensionata regiune.

Programul LCS a fost demarat pentru a construi nave ușoare și înarmate în vederea operațiunilor din apropierea coastelor. Până în acest moment ele au fost doar nave de testare și instruire.

 

SUA au retras din serviciu USS Freedom, prima navă a clasei, după doar 13 ani  de la lansarea ei la apă

 

USS Freedom a fost retrasă din serviciul U.S. Navy după doar 13 ani. Evenimentul, scrie The Drive, a avut loc pe data de 29 septembrie.

Evenimentul s-a desfășurat la baza navală din baza navală San Diego, California, sub restricțiile impuse de pandemia de Covid-19.

Nava a fost prima din clasa care îi poartă numele. Aceasta a fost scoasă din serviciu după ce pe data de 29 iulie USS Independence a fost și ea dezafectată. 

Sursa citată precizează că motivele sunt numeroasele probleme tehnice și costul uriaș pe care programul l-a atins. Doar în primi ani după lansare, bugetul programului LCS aproape atinsese 4 miliarde de euro. La ora actuală se ajunsese la situația în care programul LCS aproape să ajungă în ceea ce privește costul la programul distrugătoarelor cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, printre cele mai performante nave americane.

Totodată, se estimează că operaționalizarea primelor patru nave (două din clasa Freedom și două din clasa Independence) ar mai fi adăugat un cost de 2.5 miliarde de dolari. Ca o idee, acesta este aproximativ și costul construirii și achiziționării a patru nave.

La debutul programului LCS ar fi trebuit construite 12 nave din fiecare cele două clase.

Sursa citată mai precizează că americanii intenționează să retragă din serviciu încă trei nave din clasa Freedom - USS Fort Worth, Detroit și Little Rock  - și una din clasa Independence - USS Coronado. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel