La propunerea României, NATO ar urma să construiască o conductă militară care va lega Grecia de Baza Mihail Kogălniceanu

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres

Presa elenă aduce pe prima pagină un proiect important în cadrul NATO: O conductă militară care ar urma să lege orașul grec Alexandroupolis de țara noastră.

Potrivit publicației Protothema, conducta militară va începe în Alexandroupolis, va traversa Bulgaria și va ajunge în cele din urmă în apropierea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România.

Această conductă militară va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România. Planul face parte din măsurile pe care Alianța dorește să le implementeze pentru a contracara amenințarea rusă. Principalul obiectiv al proiectului este realimentarea forțelor NATO din cele trei state, cât și în special a bazelor militare ale Alianței din Bulgaria și România.

Sursa citată precizează că propunerea cu privire la construcția acestei conducte a fost înaintată de către România, în urmă cu aproximativ șase luni, în timp ce există deja discuții la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO cu privire la implementarea acestui proiect.

Interesant este că această conductă va fi construită din fondurile Alianței, fapt pentru care nu va exista nicio povară asupra bugetelor României, Greciei și Bulgariei.

Grecii spun că inițiativa de a construi o conductă pentru combustibil, conductă care va crește capacitatea de aprovizionare ale forțelor NATO din regiune, este și un mesaj transmis Turciei. În prezent alimentarea bazelor NATO din Bulgaria și România se face prin nave care traversează Bosforul, supuse astfel controlului și restricțiilor autorităților de la Ankara.

 

Proiectul conductei militare care va lega Grecia de România vine după cele două proiecte ce își propun legarea României de Polonia prin porturile Constanța și Gdnask

 

Reamintim faptul că ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman a declarat în luna octombrie a acestui an că Statele Unite vor să construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța, din România, și Gdansk, din Polonia. Ambele proiecte vor avea scop atât civil, cât și militar.

La proiecte vor participa și statele membre ale platformei politice Inițiativa celor Trei Mări. 

În ceea ce privește proiectul de a lega Constanța de Gdansk, dar și proiectul unei linii de cale ferată, acestea fac parte din cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

La ultimul summit al Inițiativei celor Trei Mări, președintele Iohannis a subliniat în cadrul reuniunii importanţa deosebită din punct de vedere economic şi strategic a liniei de cale ferată Rail2Sea, care va lega porturile Constanţa şi Gdansk, precum şi a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel