La două zile după ce un Black Hawk al SUA a survolat Vama Siret, MApN a anunțat dislocarea unui radar TPS-77 la granița Ucrainei

Radar tridimensional TPS-77, dislocat de Forțele Aeriene Române. Sursă foto: ROAF
Radar tridimensional TPS-77, dislocat de Forțele Aeriene Române. Sursă foto: ROAF

MApN a anunțat că tabăra militară ridicată în localitatea Suharău din județul Botoșani face parte dintr-un exercițiu militar planificat încă de anul trecut. În acest context a fost dislocat un echipament radar de tip TPS-77 aparținând Forțelor Aeriene Române.

Potrivit unui anunț al MApN, „o subunitate din cadrul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere înzestrată cu radar TPS-77 execută, începând cu data de 16.02.2022, un exerciţiu în zona judeţului Botoşani”.

La activitate participă aproximativ 20 de militari din cadrul subunităţii.Exerciţiul este unul de rutină și face parte din planul cu principalele activităţi pentru anul în curs, plan stabilit și aprobat în anul 2021. Exerciții asemănătoare au fost executate anual în acest raion, începând cu 2018”, mai precizează Ministerul Apărării Naționale.

Anunțul MApN vine la două zile după ce un elicopter american de tip Sikorsky UH-60M Black Hawk a survolat miercuri preț de câteva ore Vama Siret și frontiera dintre România și Ucraina. De precizat că distanța dintre localitatea Suharău și Vama Siret este de aproximativ 60 de kilometri.

Exercițiile militare sunt de rutină, dar ele au fost mediatizate de presa locală în contextul crizei din Europa de Est generată de acțiunile agresive ale Federației Ruse împotriva Ucrainei, stat pe care l-a mai agresat în 2014 după ce a ocupat iar mai apoi a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Imaginile filmate de amatori cu elicopterul american Black Hawk aterizând în zona frontierei, iar ulterior din aparatul de zbor au coborât patru soldați americani, au devenit virale pe rețelele de socializare.

 

Despre radarul tridimensional TPS-77

 

Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană.

Potrivit Forțelor Aeriene, TPS-77 este un radar digital, tridimensional, de distanţă mare, construit în întregime în tehnologie „solid-state”. Sistemele achiziţionate sunt de ultimă generaţie, dispunând de tehnologii de ultimă oră, cum este tehnologia GaN utilizată în construcţia emiţătoarelor şi receptoarelor, tehnologie ce asigură o înaltă fiabilitate a echipamentelor şi un consum redus de energie.

CITEȘTE ȘI: Radarul modern TPS-77 al Forțelor Aeriene Române, printre cele mai așteptate apariții de la paradă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel