La cererea Moldovei, Ucraina va închide granița pentru autovehiculele înmatriculate în Transnistria

Cătălin Costea |
Data publicării:

În urma întâlnirii din 22 februarie, dintre premierul interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, și  ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Mark Șevcenko, a devenit cunoscut că autovehiculele înregistrate în Autoproclamata Republică Transnistreană (ART) nu vor mai putea intra în Ucraina de la 1 septembrie 2021.

Potrivit acordurilor, numai mașinile din ART cu plăcuțe de înmatriculare neutre și cu autocolantul “MD” vor putea trece frontiera. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Moldovei a menționat că această decizie a fost rezultatul coordonării eforturilor comune de punere în aplicare a acordurilor președinților Ucrainei și Moldovei, încheiate în timpul vizitei președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, pe 12 ianuarie 2021.

„Ambasadorul Ucrainei a informat oficial partea moldovenească despre decizia guvernului ucrainean de a sprijini poziția Republicii Moldova cu privire la admiterea, de la 1 septembrie 2021, la participarea la traficul rutier internațional numai a acelor vehicule din regiunea transnistreană a Republicii din Moldova care vor avea plăcuțe de înmatriculare ale eșantionului convenit și autocolantul “MD”, împreună cu alte vehicule înmatriculate în conformitate cu legislația Moldovei”,  se precizează în comunicatul de presă al Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Anunțul este cu atât mai interesant cu cât, pe 14 ianuarie, MAEIE a trimis Kievului o notă diplomatică în care solicita amânarea pentru o perioadă nedeterminată a utilizării unui nou regim de transport care restricționează circulația vehiculelor cu numere transnistrene. Acest lucru a stârnit indignarea deputaților partidului prezidențial “Acțiune și solidaritate”, care, la fel ca șeful statului, cer o atitudine mai fermă față de ART și nu ascund că se bazează pe ajutorul Ucrainei pentru a pune presiune pe regiune.

Conform unui acord dintre ART și Moldova, în vigoare de la 1 septembrie 2018, pentru ca proprietarii de mașini din ART să participe la traficul internațional trebuie să obțină așa-numitele numere neutre (plăcuțele de înmatriculare nu conțin simboluri de stat), emise de organismele autorizate din Republica Moldova, iar autocolantul „MD” să fie lipit pe caroseria mașinii.

Probabil din considerente sociale și economice, Ucraina nu a cerut până în prezent respectarea acestor reguli.

Tiraspolul consideră că dispoziția actuală privind numerele neutre nu acoperă și zona vehiculelor transnistrene de marfă și de pasageri, iar proprietarii obișnuiți de mașini nu pot beneficia de numerele neutre deoarece pentru a trece frontiera prin zona moldovenească sunt necesare și documente de conducere moldovenești. În doi ani, doar 4% din numărul total de șoferi din ART și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare cu cele neutre, se precizează în mesajul autorităților regiunii.

Ministerul de externe al ART a solicită reprezentanților politici de la Chișinău “să oprească tactica acțiunilor discriminatorii și să revină la un dialog de fond pe această temă, asigurând dreptul la liberă circulație a cetățenilor care trăiesc în ART.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel