Kremlinul speră la primele rachete balistice iraniene. Cu sprijinul Teheranului, aviația rusă ar putea sufoca la primăvară apărarea aeriană a Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Lansator 9 Day-Iran Sursa foto: Mehrdad Torabi/Twitter
Imagine ilustrativă. Lansator 9 Day-Iran Sursa foto: Mehrdad Torabi/Twitter

Rușii au pus ochii pe rachetele iraniene, iar oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că Moscova negociază în mod activ achiziționarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, care ar putea fi livrate încă din această primăvară.

Rachetele iraniene s-ar adăuga lansatoarelor și celor câteva zeci de rachete balistice din Coreea de Nord, au declarat oficialii americani.

Publicația americană The Wall Street Journal îl citează pe unul dintre oficialii americani care confirmă că cele două țări negociază intens, dar că încă nu au bătut palma în privința detaliilor.

„Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de faptul că negocierile ruse privind achiziționarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Iran avansează. (...) Estimăm că Rusia intenționează să achiziționeze sisteme de rachete din Iran”.

Dacă avertismentele americanilor s-ar confirma, înțelegerea ar putea reprezenta un pas major către un alt nivel al războiului din Ucraina, în condițiile în care apărătorii ucraineni sunt solicitați la maxim, iar utilizarea rachetelor balistice iraniene va pune o presiune majoră pe sistemele antiaeriene occidentale.

Sursele publicației admit că Iranul ar putea furniza Rusiei rachetele de care are nevoie în această primăvară. În același timp, oficialii americani nu cred că acordul de cumpărare a fost deja finalizat.

Oficialii americani au declarat că dorința Moscovei de a achiziționa rachete iraniene a devenit evidentă la mijlocul lunii decembrie, când o delegație rusă a vizitat un loc de testare iranian pentru a vedea rachete balistice și echipamente aferente.

 

Rușii ar vrea rachete balistice Ababil

 

Rachetele iraniene au fost prezentate atunci rușilor de către Forțele Aerospațiale ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran. Printre arme, s-ar fi numărat inclusiv rachetele Ababil cu rază scurtă de acțiune.

Vizita din decembrie, rămasă secretă până acum, a urmat vizitei din septembrie a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, la sediul forţelor aeriene ale Iranului.

Potrivit oficialilor americani, în timpul acestei vizite din septembrie, Șoigu a inspectat o expoziție de rachete Ababil și alte sisteme de rachete. 

El s-a întâlnit, de asemenea, cu generalul-maior Mohammad Bagheri, șeful de stat major al forțelor armate iraniene, și  declarat că relațiile ruso-iraniene au atins un nou nivel.

Rachetele iraniene se vor adăuga la achizițiile recente de către Rusia, care a început să primească lansatoare de rachete balistice și câteva zeci de rachete balistice din Coreea de Nord, au declarat oficialii americani.

Reamintim că în decembrie, Rusia și Iranul au semnat o declarație în care promit o acțiune comună împotriva sancțiunilor occidentale.

De asemenea, la sfârșitul lunii noiembrie, Iranul a anunțat finalizarea unui acord cu Rusia privind furnizarea de avioane de luptă Su-35,  precum și de elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament de luptă Yak-130 de fabricație rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel