Kosovo mută în combaterea războiului hibrid, dezinformărilor și atacurilor cibernetice: S-a inaugurat Centrul de Formare de Stat pentru Securitate Cibernetică

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În cazarma "Adem Jashari" din Priștina, în fostul Centru de Studii Universitare al Forței de Securitate din Kosovo (FSK), s-a inaugurat, pe 12 martie, Centrul de Formare de Stat pentru Securitate Cibernetică.

La această inaugurare au participat prim-ministrul Kosovo - Albin Kurti, ministrul Apărării - Ejup Macedonci, oficiali și ofițeri superiori ai Ministerului Apărării/FSK și ai țărilor partenere.

Înființarea acestui Centru va servi securității naționale pentru a combate atacurile hibride și amenințările cu care se confruntă acum Kosovo, amenințări și atacuri care sunt acum și de proporții globale, a precizat Radioteleviziunea kosovară (RTK).

Anterior, Kosovo a făcut un pas important în direcția întăririi protecției cibernetice prin adoptarea, în 2023, a Legii privind securitatea cibernetică, care, printre altele, prevede înființarea Agenției de securitate cibernetică.

Având în vedere că populația și instituțiile Kosovo au un grad foarte mare de conectare la internet, există o vulnerabilitate sporită la atacuri cibernetice. Serviciile reprezintă sectorul principal de ocupare a forței de muncă din Kosovo și majoritatea acestor servicii sunt online și digitale, care sunt externalizate către companii kosovare care operează pe piețele UE și SUA.

Atacurile cibernetice de succes împotriva Kosovo pot avea un impact semnificativ asupra economiei, precum și asupra societății civile. În ceea ce privește economia, acestea pot submina încrederea companiilor americane și europene de a face afaceri în Kosovo și pot lipse companiile kosovare de contracte profitabile, ceea ce poate exacerba șomajul.

În plus, din cauza relațiilor fragile ale Kosovo cu Serbia și a lipsei de normalizare a relațiilor, atacurile cibernetice prin campanii de dezinformare pot duce la incidente interetnice și violență. Sistemul de computere de stat, conturile de utilizatori, sistemul financiar, site-urile web și sectorul privat sunt principalele ținte ale atacurilor cibernetice din Kosovo, a precizat Centrul pentru Studii de Securitate al Kosovo, în august 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel