Kosovo a stabilit oficial relaţii cu Israelul şi va deschide o ambasadă la Ierusalim

Nicolae Iordan / 01 feb 2021 / 19:29

Pe 1 februarie, Israelul și Kosovo au decis să stabilească relații diplomatice depline, pentru prima dată din 2008, când regiunea cu majoritate musulmană și-a declarat independența.

Potrivit cotidianului israelian "Haaretz", Kosovo va fi a treia țară - și prima cu majoritate musulmană - care va deschide o ambasadă la Ierusalim.

Mass media kosovare au relatat că, potrivit cotidianului "Haaretz", Israelul nu va deschide o ambasadă în Kosovo, ci va numi un ambasador.

Conform acordului, Kosovo va recunoaște grupul militant libanez "Hezbollah" ca fiind o organizație teroristă și a promis să înceapă procesul de "restabilire a proprietăților evreiești prădate în timpul Holocaustului".

Ministrul de externe Gabi Ashkenazi și omologul său, Meliza Haradinaj, vor semna în cursul zilei acordul, fiecare de la biroul său, într-o ceremonie difuzată prin intermediul aplicației Zoom.

De asemenea, va fi anunțată clădirea desemnată pentru ambasada Kosovo la Ierusalim, care se așteaptă să se deschidă în câteva săptămâni.

Israelul s-a abținut să recunoască Kosovo din 2008, atât pentru a menține relații cu Serbia, cât și din cauza îngrijorărilor că o astfel de recunoaștere ar servi drept precedent pentru cererile palestiniene.

Mass media kosovare au relatat, în ultimele 48 de ore, că Israelul a fost de acord să stabilească legături diplomatice cu Kosovo la începutul lunii septembrie 2020, după ce Serbia și Kosovo au semnat un acord pentru normalizarea relațiilor economice.

Ca parte a acordului cu Israel, care a fost mediat de fostul președinte american Donald Trump, Kosovo și-a anunțat intenția de a înființa o ambasadă la Ierusalim, în timp ce Serbia și-a exprimat intenția de a-și muta ambasada din Tel Aviv la Ierusalim, până în luna iulie 2021.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy