Kosovo a stabilit oficial relaţii cu Israelul şi va deschide o ambasadă la Ierusalim

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 1 februarie, Israelul și Kosovo au decis să stabilească relații diplomatice depline, pentru prima dată din 2008, când regiunea cu majoritate musulmană și-a declarat independența.

Potrivit cotidianului israelian "Haaretz", Kosovo va fi a treia țară - și prima cu majoritate musulmană - care va deschide o ambasadă la Ierusalim.

Mass media kosovare au relatat că, potrivit cotidianului "Haaretz", Israelul nu va deschide o ambasadă în Kosovo, ci va numi un ambasador.

Conform acordului, Kosovo va recunoaște grupul militant libanez "Hezbollah" ca fiind o organizație teroristă și a promis să înceapă procesul de "restabilire a proprietăților evreiești prădate în timpul Holocaustului".

Ministrul de externe Gabi Ashkenazi și omologul său, Meliza Haradinaj, vor semna în cursul zilei acordul, fiecare de la biroul său, într-o ceremonie difuzată prin intermediul aplicației Zoom.

De asemenea, va fi anunțată clădirea desemnată pentru ambasada Kosovo la Ierusalim, care se așteaptă să se deschidă în câteva săptămâni.

Israelul s-a abținut să recunoască Kosovo din 2008, atât pentru a menține relații cu Serbia, cât și din cauza îngrijorărilor că o astfel de recunoaștere ar servi drept precedent pentru cererile palestiniene.

Mass media kosovare au relatat, în ultimele 48 de ore, că Israelul a fost de acord să stabilească legături diplomatice cu Kosovo la începutul lunii septembrie 2020, după ce Serbia și Kosovo au semnat un acord pentru normalizarea relațiilor economice.

Ca parte a acordului cu Israel, care a fost mediat de fostul președinte american Donald Trump, Kosovo și-a anunțat intenția de a înființa o ambasadă la Ierusalim, în timp ce Serbia și-a exprimat intenția de a-și muta ambasada din Tel Aviv la Ierusalim, până în luna iulie 2021.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel