Contingentul britanic din România, pregătit să facă față agresiunii ruse. Săptămâni intense pentru Eurofighter britanice și F-16 românești

Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force

În cadrul podcastului InsideAIR al Royal Air Force, britanicii au publicat un reportaj de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde avioanele Eurofighter Britanice împreună cu cele aliate, inclusiv F-16 Fighting Falcon românești, desfășoară misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Și, precizează contingentul britanic, ultimele săptămâni au fost foarte intense, agresiunea rusă asupra Ucrainei simțindu-se și la granițele României prin numeroase avioane rusești care se apropie de flancul NATO.

Dutch Holland, comandantul misiunii britanice în România, subliniază dificultatea pe care o întâmpină contingentul britanic în România, în contextul în care această a patra dislocare se desfășoară concomitent cu invazia rusă în Ucraina, adică cea mai gravă criză de securitate din Europa din ultimii 77 de ani, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

 

Cele 6 avioane britanice Eurofighter Typhoon din România și F-16 românești, pregătite să apere spațiul NATO de agresiunea rusă

 

Comandantul misiunii britanice a subliniat că invazia rusă a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe el, precizând că nu credea că în cursul vieții sale NATO se va confrunta cu o asemenea amenințare la granițele Alianței și o invazie pe scară largă generată de ruși.

Dutch Holland a dat asigurări că NATO s-a adaptat rapid situației iar în prezent misiunile de Poliție Aeriană Întărită desfășurate de Royal Air Force în România, alături de aliați, inclusiv de Forțele Aeriene Române (prin avioane F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR) asigură securitatea Flancului Estic. 

Britanicii transmit că sunt pregătiți să apere Flancul Estic în fața oricărei agresiuni, NATO fiind pregătită de orice scenariu ipotetic pe care Federația Rusă îl va alege. Dutch Holland arată că agresiunea rusă a dus la un răspuns coordonat fără precedent din partea aliaților.

Dacă inițial au fost dislocate în România patru avioane Eurofighter Typhoon britanice, numărul acestora a fost suplimentat cu două ca urmare a agresiunii ruse și a intensității misiunilor de la granița NATO.

 

Săptămâni foarte intense la Kogălniceanu: Intensitatea apropierii avioanelor ruse de spațiul României a crescut de zece ori

 

2. Avioane br... (eurofighter-typhoon-marea-britanie_63446200.jpg)

Avioane britanice Eurofighter Typhoon, foto: Royal Air Force

Și totuși, de la începutul agresiunii din 24 februarie 2022, aviația militară rusă și-a intensificat zborurile în apropierea granițelor NATO. 

Acest lucru îl demonstrează și cifrele. Alertele avioanelor de vânătoare din cadrul misiunilor de Poliție Aeriană Întărită au crescut de 10 față de perioada anterioară februarie 2024.

Mai mult, uneori există chiar și trei alerte pe zi precizează contingentul britanic, ceea ce înseamnă că nivelul de mentenanță și timpul ca avioanele să fie pregătite trebuie scurtat, personalul britanic lucrând permanent.

În cadrul podcastului, un pilot britanic de Eurofighter Typhoon precizează că forțele britanice s-au integrat foarte bine în România, unde desfășoară exerciții alături de Forțele Aeriene Române. Astfel, piloții români de F-16 Fighting Falcon și cei britanici de Eurofighter Typhoon, reușesc să facă schimb de experiență în misiunile de antrenament desfășurate. La aceste misiuni iau parte și alte forțe aliate dislocate la Mihail Kogălniceanu, ca de exemplu forțele americane.

 

Britanicii au monitorizat atent bătăliile de pe Insula Șerpilor

 

Atât tehnicienii avioanelor intervievați în podcast, cât și piloții și comandanții, dau asigurări că solidaritatea aliată pe Flancul Estic e la cel mai înalt nivel iar NATO e pregătit să își apere teritoriul.

Totodată, britanicii mai precizează că bătăliile de pe Insula Șerpilor, aflată în imediata apropiere a granițelor NATO, au fost monitorizate de forțele aliate.

Amintim că pe date de 8 aprilie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în vederea executării Serviciului de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în următoarele patru luni.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021. Detașamentul britanic este format din aproximativ 150 de militari și aeronave Eurofighter Typhoon.

Misiunea forțelor britanice la Kogălniceanu e pe final.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel