Klaus Iohannis: Se impune creșterea la 2.5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare și asigurarea independenței energetice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, după ședința CSAT, ca în contextul situaţiei de securitate, atacarea Ucrainei de către Rusia, se impun de urgenţă luarea a două decizii strategice pentru România: creșterea de la 2% la 2.5% din PIB pentru cheltuielile alocate domeniului apărării și asigurarea independenței energetice naţionale prin dezvoltarea energiei regenerabile și a energiei nucleare.

"Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, este nevoie de creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile şi nucleare civile", a precizat şeful statului, după şedinţa CSAT.

 

Iohannis: există deja un învingător - poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate

 

Președintele Klaus Iohannis şi-a început declaraţia de presă de marţi, ţinuta după şedinţă CSAT, adresând un mesaj de susţine adresat poporului ucrainean.

Klaus Iohannis a declarat că indiferent de deznodământul acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse în Ucraina, există deja un învingător, şi anume poporul ucrainean. 

,,Suntem cu toţii indignaţi de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran şi independent şi nu putem accepta că harta Europei să fie redesenată prin violenţă. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile. Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acţiunii militare, există deja un învingător - poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenţei împotriva unui invadator. Eroismul şi curajul ucrainenilor inspiră şi obligă'', a precizat preşedintele Klaus Iohannis.


Şeful statului a subliniat că agresiunea rusă a generat o reacţie de unitate şi solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea şi capacitatea membrilor NATO de a reacţiona împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global. 

,,În acelaşi timp, Uniunea Europeană demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici şi că putem găsi soluţii chiar şi în cele mai întunecate momente’’, a mai precizat Iohannis. 

 

Apartenenţa României la NATO reprezintă cel mai mare câştig al ţării noastre din ultimii 30 de ani

 

Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, dublată de Parteneriatul Strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii, reprezintă cel mai mare câştig al ţării noastre din ultimii 30 de ani. 

Preşedintele Iohannis a precizat că România a fost implicată substanţial - şi rămâne - în toate deciziile care s-au luat la nivel aliat în ultimele zile şi acţionează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei şi cetăţenilor săi care caută refugiu în ţara noastră.

'Le mulţumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităţilor centrale şi locale pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor intraţi pe teritoriul României', a transmis şeful statului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel