Kim Jong-Un, schimbare radicală: "Ignorați și incompetenți!"

Tudor Curtifan |
Data publicării:
kim jong un
kim jong un

Coreea de Nord a afirmat joi că nu va angaja discuţii cu Seulul în situaţia actuală şi i-a calificat pe responsabilii sud-coreeni drept "ignoranţi şi incompetenţi", la o zi după ce Phenianul a anulat o întâlnire la nivel înalt între cele două ţări, informează AFP, potrivit Agerpres.

După luni de apropiere şi de destindere diplomatică, Coreea de Nord a făcut miercuri un viraj spre retorica sa tradiţională, anulând o întâlnire intercoreeană şi lăsând să planeze incertitudinea în legătură cu viitorul summit istoric între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, prevăzut pentru 12 iunie, în Singapore.

Phenianul a protestat astfel împotriva exerciţiului militar anual Max Thunder desfăşurat de Seul şi Washington în peninsula coreeană. La manevrele aflate în curs participă 100 de avioane, inclusiv F-22 Raptor "invizibile" ale SUA, percepute de Coreea de Nord drept o ameninţare, întrucât pot efectua lovituri de mare precizie.

"Cel puţin până când situaţia îngrijorătoare care a dus la suspendarea discuţiilor nord-sud la cel mai înalt nivel nu va fi rezolvată, nu va fi uşor pentru noi să ne aşezăm faţă în faţă cu regimul actual din Coreea de Sud", a declarat joi negociatorul principal nord-coreean, Ri Son Gwon, citat de agenţia de presă oficială KCNA. "Autorităţile sud-coreene s-au dovedit a fi ignorante şi incompetente, lipsite de cel mai mic bun-simţ în ceea ce priveşte situaţia actuală", a spus el.

Acuze de invazie

Miercuri, KCNA a calificat exerciţiul Max Thunder drept o "provocare brutală", interpretându-l ca pe o pregătire pentru o invazie a Coreei de Nord.

Ostilităţile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953) s-au încheiat printr-un armistiţiu, lăsând teritoriul divizat în două ţări, separate printr-o zonă demilitarizată. Formal, cele două tabere sunt în continuare în stare de război. Într-un summit rar care a avut loc luna trecută în zona demilitarizată, Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au promis să încerce să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial conflictului şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de denuclearizarea totală a peninsulei.

Phenianul a depus eforturi ani de zile pentru construirea arsenalului său nuclear, efectuând anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au atras mai multe serii de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel