Kazahstanul, fostă republică sovietică, a oprit exporturile de arme pe fondul războiului din Ucraina

Nicolae Iordan |
Data publicării:

 Kazahstanul a anunțat sâmbătă că va opri toate exporturile de arme timp de un an pe fondul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Comitetul pentru industria apărării, condus de prim-ministru, "va opri exportul de arme, vehicule militare și produse de apărare până în august 2023”, a declarat biroul premierului kazah Ali Khan 

Fosta republică sovietică, care are simultan relații economice eficiente cu Moscova și Kievul, a evitat să ia parte în criza din Ucraina, cerând în același timp soluționarea acesteia pe cale pașnică.

Guvernul Kazahstanului nu a motivat suplimentar decizia de a opri exporturile de arme.

Kazahstanul produce o gamă largă de echipamente militare, cum ar fi nave mici de luptă, vehicule blindate, sisteme de artilerie, armament ușor, sisteme de vedere pe timp de noapte, grenade, torpile și echipamente de protecție. Guvernul nu a precizat în ce măsură aceste arme au fost exportate.

Foarte probabil, Kazahstanul, cel mai mare producător de energie din Asia Centrală, încearcă astfel să își manifeste neutralitatea fără a mai deranja Rusia și să evite eventualele sancțiuni din partea Statelor Unite.

Pe 17 iunie, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, la care a fost prezent și Vladimir Putin, că țara sa nu va recunoaște republicile separatiste din Ucraina. Ulterior, Tokaev a anunțat că intenționează să crească livrările de petrol către Europa.

După aceea, au început „necazurile” în industria petrolieră a țării. Tribunalul districtual rus Primorye din Novorossiysk (Marea Neagră) a închis pentru 30 de zile un terminal important prin care petrol din Kazahstan era tranzitat spre Europa.

Pe 6 iulie a avut loc o explozie la câmpul petrolifer Tengiz, în care două persoane au fost ucise, iar alte trei rănite. În aceeași zi, Kazahstanul a anunțat că va respecta sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului.

Pe 8 iulie, președintele Tokaev a emis un decret prin care Kazahstanul se retrage din Acordul din Comunității Statelor Independente privind Comitetul monetar interstatal, din 1995.

Potrivit mai multor surse, din septembrie, Kazahstanul va trimite o parte din țițeiul său prin cea mai mare conductă de petrol a Azerbaidjanului, pentru a ocoli Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel