Julian Assange, fondatorul WikiLeaks riscă să fie extrădat în SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a declarat vineri, la Madrid, că Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, va trebui în cele din urmă să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra unde australianul în vârstă de 46 de ani se află din iunie 2012, relatează Reuters.

Ecuadorul a vorbit cu guvernul britanic cu privire la situaţia lui Julian Assange, a mai spus preşedintele Moreno.

Speculaţiile privind viitorul lui Assange s-au intensificat ca urmare a informaţiilor apărute în ziarul Sunday Times potrivit cărora oficiali de rang înalt din Ecuador şi Marea Britanie discută în prezent în legătură cu scoaterea lui Assange din ambasadă după revocarea azilului acestuia.

Julian Assange s-a refugiat în iunie 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia

Acesta este urmărit de la sfârşitul lui 2010 în legătură cu acuzaţii de viol şi agresiune sexuală pe care nu le recunoaşte.

Relaţiile dintre Ecuador şi Assange au cunoscut o deteriorare în ultimele luni. În martie, Ecuadorul i-a întrerupt fondatorului WikiLeaks comunicaţiile cu exteriorul. Totuşi, preşedintele Moreno şi-a reiterat în februarie promisiunea că va continua să-i acorde protecţie.

Julian Assange se teme că, dacă va ieşi din ambasadă, va fi arestat, extrădat şi judecat în SUA în legătură cu publicarea, în 2010, a zeci de mii de documente militare şi diplomatice americane

Ce este WikiLeaks ?

WikiLeaks este cea mai puternică şi influenţa organizaţie specializată în publicarea de documente provenind din scurgeri de informaţii.

Acestea dezvăluie secrete de ordin politic şi strategic, precum şi inegalităţi, mergând de la nerespectarea legii şi corupţie şi până la încălcarea drepturilor omului. WikiLeaks este un subiect care a ocupat mult timp prima pagină a ziarelor, întrucât a publicat materiale confidenţiale de natura guvernamentală, corporatista, organizaţionala sau religioasă, păstrând tot timpul anonimatul surselor sale

Posibile legături între Julian Assange şi Rusia

Un vechi lobbyist american pentru oligarhul rus Oleg Deripaska la vizitat pe Julian Assange de 9 ori la ambasada Ecuadoriană de la Londra anul trecut, potrivit jurnalelor vizitatorilor ajunse in posesia jurnalistilor de la The Guardian.

Adam Waldman, care a lucrat din 2009 ca lobbyist la Washington pentru magnatul rus, a avut mai multe întâlniri cu Assange în 2017 decât aproape oricine altcineva, arată înregistrările din jurnale.

Nu este clar de ce Waldman sa dus la fondatorul WikiLeaks sau dacă întâlnirile au avut o legătură cu miliardarul rus, care este acum supus sancțiunilor SUA. Dar dezvăluirea este de natură să ridice întrebări suplimentare cu privire la amploarea și natura presupuselor legături ale lui Assange cu Rusia.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel