Jinga, intervenție în Consiliul de Securitate ONU

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
ONU
ONU

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susţinut miercuri o intervenţie în cadrul dezbaterii pe tema reformei operaţiilor de menţinere a păcii, organizată de preşedinţia americană a Consiliului de Securitate ONU.

În intervenţia sa, Jinga a subliniat importanţa celui mai vizibil instrument al ONU pentru asigurarea păcii şi stabilităţii la nivel global - operaţiile de menţinere a păcii - şi a atras atenţia asupra necesităţii adaptării operaţiilor la realităţile actuale. 'În vederea asigurării unui răspuns rapid şi eficient pentru atingerea obiectivelor, eforturile statelor trebuie să se concentreze pe mobilizarea unui sprijin cât mai larg pentru dezvoltarea unor standarde clare, impunerea unei responsabilităţi sporite şi dislocarea în teren a unor forţe bine echipate şi pregătite corespunzător', a declarat Jinga.

Evocând iniţiativa secretarului-general ONU, Antonio Guterres, intitulată 'Acţiunea pentru menţinerea păcii' şi lansată pentru a răspunde acestor provocări, Jinga a exprimat sprijinul României pentru această iniţiativă care susţine necesitatea de a institui şi conduce operaţii de menţinere a păcii adaptate scopului acestora şi de a promova o abordare cuprinzătoare a misiunilor din teren. România susţine şi promovează o politică de toleranţă-zero faţă de actele de abuz şi exploatare sexuală în misiunile de menţinere a păcii, o atenţie deosebită fiind acordată de către autorităţile române dimensiunii de prevenţie a acestor acte', a apreciat Jinga.

Propunere de înființare a unor structuri noi

Diplomatul român a făcut referire la o serie de măsuri adoptate la nivelul Secretariatului ONU în vederea înfiinţării de structuri specializate de generare a forţelor şi capabilităţilor logistice, evidenţiind totodată transparentizarea procesului de selecţie şi recrutare a poliţiştilor dislocaţi în operaţiile de menţinere a păcii, prin alinierea standardelor specifice la cadrul doctrinar specific poliţiei ONU, intitulat Strategic Guidance Framework. 'Reforma operaţiilor ONU de menţinere a păcii trebuie să înceapă cu o viziune comprehensivă şi inclusivă care să stabilească standarde de evaluare a personalului, a performanţelor şi răspunderii reale a acestuia. Acest set de principii defineşte viziunea României privind reforma sectorului de menţinere a păcii, pe baza experienţei de aproape trei decenii in misiuni si operaţii sub drapel ONU', a declarat Jinga.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel