Jihadiști ISIS, la Guantanamo? ”Este o opţiune”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Administraţia Trump analizează trimiterea unor membri ai grupării Stat Islamic (SI), inclusiv doi jihadişti britanici din aşa-numita celulă "Beatles", în centrul militar de detenţie Guantanamo, a afirmat joi canalul NBC, preluat de AFP.

Respectivul centru ar putea fi utilizat pentru a închide pe termen nedefinit unii combatanţi străini "de mare valoare" capturaţi în Irak şi Siria, în timp ce deţinuţi de o anvergură mai mică, refuzaţi de ţările de origine, ar urma să fie trimişi într-o închisoare gestionată de irakieni, a relevat canalul american, citând oficiali americani şi diplomaţi străini neidentificaţi.

Conform NBC, Alexanda Amon Kotey şi El Shafee el-Sheikh - doi supravieţuitori ai unei unităţi de patru oameni care a răpit jurnalişti străini şi a torturat şi decapitat prizonieri - ar putea figura printre jihadiştii transferaţi la Guantanamo. Ei au fost porecliţi "The Beatles" de către victimele lor, din cauza accentului britanic.

Astfel de transferuri spre Guantanamo ar consemna o schimbare în politica americană: centrul de detenţie, care a numărat până la 780 de prizonieri, nu a avut niciun nou sosit din 2008.

Acolo se mai află acum doar 40 de prizonieri, dintre care mai multe personaje importante din Al-Qaida, acuzate de implicare, printre altele, în atentatele din 11 septembrie din SUA.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sarah Higgins, a afirmat că "nimeni nu a fost identificat la acest moment pentru transferul la Guantanamo".

"Centrul de detenţie Guantanamo Bay este o opţiune la dispoziţie pentru încarcerarea pe termen lung a combatanţilor inamici. Alte variante includ transferul către alţi parteneri străini sau urmărirea penală în Statele Unite", a adăugat Higgins.

Armata SUA a repatriat recent doi cetăţeni americani arestaţi în Siria, ale căror dosare au fost trimise către justiţia obişnuită, ce ar urma să-i judece pentru susţinerea grupării SI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel