Jean-Yves Le Drian: Atacul sirian asupra Idlib, consecințe pentru securitatea Europei

Vlad Manolache |
Data publicării:

Jean-Yves Le Drian a avertizat asupra problemelor pe care le-ar ridica un atac al regimului sirian asupra provinciei Idlib.

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a avertizat marţi că o ofensivă a regimului sirian asupra provinciei Idlib ar avea consecinţe directe pentru securitatea Europei din cauza riscului dispersării miilor de jihadişti concentraţi în această zonă, relatează AFP.

'Există un risc de securitate având în vedere că în această zonă există mulţi jihadişti, între 10.000 şi 15.000, care susţin că sunt adepţi ai Al-Qaida, şi care reprezintă un risc pentru securitatea noastră în viitor', a declarat el pentru canalul BFMTV, estimând la 'câteva zeci' numărul combatanţilor francezi aflaţi printre aceştia.

'Există riscul ca aceştia să se disperseze dacă ofensiva siriană şi rusă este pusă în aplicare în condiţiile pe care le ştim noi astăzi', a declarat şeful diplomaţiei franceze.

S-a discurtat despre riscul unui atac chimic asupra Idlib

Referindu-se la riscul unei catastrofe umanitare în această zonă unde trăiesc trei milioane de persoane, el a avertizat că precedentul Alep, un alt bastion rebel recucerit de regim în decembrie 2016, 'ar fi nimic în comparaţie cu oroarea pe care (o catastrofă umanitară în Idlib) o poate reprezenta'.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească din nou marţi pentru a discuta despre provincia siriană Idlib, unde ONU se teme de 'cea mai gravă catastrofă umanitară' din acest secol dacă regimul de la Damasc va ataca ultimul bastion rebel din Siria.

Jean-Yves Le Drian şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu riscul unui atac chimic asupra Idlib şi a reiterat 'linia roşie' impusă de Franţa şi ameninţarea cu noi lovituri aeriene împotriva regimului de la Damasc în cazul în care se va dovedi că acesta a utilizat arme chimice letale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel