Javelin, coșmarul tancurilor rusești în Ucraina. SUA iau în calcul accelerarea urgentă a producției sistemelor antitanc

Sistem american antitanc FGM-148 Javelin. Sursă foto: Raytheon via Military.com
Sistem american antitanc FGM-148 Javelin. Sursă foto: Raytheon via Military.com

Statele Unite ale Americii iau în calcul accelerarea producției de sisteme antitanc de tip Javelin, ca urmare a transferul acestora către Ucraina, stat care se confruntă cu o agresiune militară fără precedent din partea forțelor armate ale Federației Ruse.

În Ucraina tancurile rusești căzut victime pe capete nu doar dronelor turcești TB2, dar și sistemelor antitanc americane Javelin, asta după ce înaintea invaziei ruse mii de astfel de sisteme au fost transferate de către aliații NATO forțelor armate ale Ucrainei.

Iar Javelin, împreună cu sistemele portabile de rachete antiaeriene Stinger, au jucat un rol decisiv în ceea ce privește rezistența Ucrainei în fața trupelor ruse.

În cele peste 33 de zile de război neprovocat, sistemele antitanc Javelin au reprezentat un adevărat coșmar pentru tancurile rusești, inclusiv pentru mult lăudatul T-80UM2 „Black Eagle”.  

T-80UK este o modernizare specială a tancului T-80U, care este destinată comandantului unității de tancuri. Au fost fabricate doar câteva unități ale lui T-80UK.

DefenseRomania a scris săptămâna trecută că în timpul luptelor de lângă orașul Trostianeț din regiunea Sumi, Forțele Armate Ucrainene au distrus un alt convoi de vehicule militare ruse. Parte a acestui convoi distrus a fost şi o versiune prototip a tancului T-80 – T-80UM2 „Black Eagle”, distrus de un sistem american Javelin.

 

SUA iau în calcul mărirea de urgență a producție de sisteme Javelin și Stinger după succesul sistemelor americane împotriva tehnicii de luptă a Rusiei în Ucraina

 

2. Sistem Jav... (javelin_74652000.jpg)

Sistem Javelin, sursă foto: Raytheon

 

Iar în acest context, producția de Javelin și Stinger în SUA ar putea fi accelerată cu scopul inclusiv de refacere a stocurilor, după ce America a trimis mii de astfel de sisteme Ucrainei.

Acest lucru a fost confirmat de Doug Bush, secretarul adjunct al departamentului de achiziții și tehnică militară al U.S. Army, într-un interviu acordat publicației Defense News.

El a vorbit despre refacerea stocurilor, dar a admis că accelerarea producției trebuie să țină cont de o multitudine de alți factori, precum o strategie pe termen lung, achiziții de echipamente auxiliare sau date tehnice privind lanțul de aprovizionare.

Refacerea stocurilor e susținută financiar de Congres.

Amintim că recent, pe data de 16 martie, în plin război rus în Ucraina, SUA au aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru forțele armate ucrainene în valoare de 800 de milioane de dolari. Acest ultim pachet din care fac parte și peste 2.000 de sisteme Javelin și peste 800 de Stinger e doar ultimul dintr-un lanț îndelungat de ajutoare militare americane. SUA au transferat în Ucraina mii de sisteme antitanc și altă tehnică militară defensivă.

CITEȘTE ȘI: Rachetele americane Javelin au spulberat tancurile T-72 în Ucraina. Sistemul special improvizat de ruși deasupra turelei a fost fără folos

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel