Rachetele americane Javelin au spulberat tancurile T-72 în Ucraina. Sistemul special improvizat de ruși deasupra turelei a fost fără folos

Un tanc T-72 al Rusiei, distrus de un sistem antitanc în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Un tanc T-72 al Rusiei, distrus de un sistem antitanc în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Chiar înainte de invadarea Ucrainei, industria de apărare din Federația Rusă a dezvoltat niște sisteme speciale improvizate deasupra turelei tancurilor principale de luptă T-72 pentru a le proteja de rachetele antitanc americane Javelin cu care sunt înzestrate forțele ucrainene. Realitatea din teren a arătat însă că aceste sisteme nu au reușit să facă față rachetelor Javelin, zeci de tancuri rusești fiind efectiv spulberate până în acest moment în Ucraina.

Generalul Alexandru Grumaz a subliniat că tancurile rusești T-72, chiar și cu sisteme speciale improvizate, nu au reușit să facă față sistemelor performante Javelin.

„Ei au tancuri de generația a III-a, T-72 modernizate cu anumite echipamente precum de avertizare. Dar sistemele de rachetă Javelin sunt atât de performante încât ați văzut în poze că pur și simplu le aruncă în aer turela”, a precizat generalul Alexandru Grumaz, la o emisiune la DC News TV.

Generalul român a explicat că rachetele antitanc Javelin dispun de sistem fire and forget. Datorită acestor sisteme, după ce lansează racheta spre țintă, soldatul care utilizează sistemul antitanc se poate retrage și ascunde. El nu mai e nevoit să ghideze racheta. Aceasta urcă pe verticală și ulterior lovește turela.

Ucraina susține că ar fi reușit, de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie 2022, să distrugă aproximativ 430 de tancuri ale forțelor ruse invadatoare. Știm din imaginile postate de ucraineni că zeci de tancuri T-72 modernizate au fost făcute una cu pământul de Armata Ucrainei.

Ar mai fi fost distruse și 819 blindate, dar și 108 elicoptere și 84 de avioane. Ucrainenii mai susțin că 13.800 de soldați ruși au murit. Cifrele nu pot fi confirmate din altă sursă.

Cert e că Rusia a pierdut foarte multă tehnică militară în cele trei săptămâni de la declanșarea invadării Ucrainei.

 

Sistemele speciale improvizate de ruși pe T-72 împotriva rachetelor Javelin nu i-au ajutat cu nimic. Zeci de tancuri rusești, spulberate în Ucraina de rachetele antitanc occidentale

 

2. Un tanc al... (tanc-distrus-ucraina-rusia_77710100.jpg)

Un tanc al Rusiei, distrus de un sistem antitanc în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

 

DefenseRomania scria încă din luna decembrie a anului trecut că industria rusă a improvizat deasupra turelelor tancurilor T-72 sisteme de protecție împotriva rachetelor americane Javelin și dronelor turcești Bayraktar  TB2. Se pare că acest lucru nu prea i-a ajutat cu nimic.

 Tancurile principale de luptă T-72 prezintă vulnerabilități în partea superioară, fapt pentru care rușii au improvizat și au construit sisteme menite să le protejeze, fără însă prea mare succes.

Obiectivul acestor sisteme improvizate deasupra turelelor tancurilor rusești T-72 era să prevină o lovitură mortală asupra tancului iar rachetele antitanc americane de tip Javelin doar să avarieze armamentul, fără să-l „scoată din joc”.

Ucraina a primit din partea partenerilor NATO, inclusiv SUA, înainte de invazia Rusiei, mii de sisteme Javelin care s-au dovedit esențiale în rezistența în fața agresiunii fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial declanșată de Rusia. 

Pe lângă Javelin, sistemele NLAW primite de la Marea Britanie au jucat și ele un rol decisiv până acum în stoparea tehnicii grele a invadatorului rus. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel