Japonia: îngrijorare în legătură cu 'escaladarea militară' de lângă teritoriul său

Sebastian Florea / 03 sep 2018 / 10:37

Japonia se confruntă cu un mediu de securitate dificil, China şi Rusia amplificându-şi activităţile militare.

De asemenea, Coreea de Nord reprezintă 'o ameninţare iminentă', şi-a exprimat din nou îngrijorarea, luni, ministrul nipon al apărării, informează AFP. 'China şi-a amplificat rapid forţa de acţiune şi şi-a intensificat activităţile militare în spaţiile maritime şi aeriene de lângă ţara noastră, iar din acest motiv aceasta a devenit o preocupare majoră', a insistat Itsunori Onodera în faţa înalţilor responsabili ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei (armata niponă) şi a enumerat operaţiunile aeropurtate din jurul Japoniei şi prezenţa unui submarin nuclear lângă insulele disputate.

Onodera a făcut aceste declaraţii chiar şi în condiţiile în care Tokyo încearcă să-şi amelioreze relaţiile diplomatice cu Beijingul, premierul Shinzo Abe urmând să întreprindă luna viitoare o vizită la cel mai mare partener comercial al Japoniei. După ce a revenit la putere, la sfârşitul lui 2012, Abe a adoptat o poziţie fermă asupra disputelor teritoriale între cele două ţări, agravând tensiunile cu Beijingul. Însă, de atunci, el şi-a temperat retorica şi i-a solicitat Chinei să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

De asemenea, companiile nipone şi-au exprimat dorinţa de a-şi strânge relaţiile cu Beijingul, pentru a stimula afacerile. Totodată, Onodera a declarat că şi Rusia şi-a activat forţele militare într-un mod îngrijorător. Moscova intenţionează să organizeze exerciţii de mare amploare şi să desfăşoare arme puternice, în special rachete sol-aer, în insulele Kurile de Sud, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, Onodera a reiterat că Phenianul va continua să constituie o 'ameninţare serioasă şi iminentă' pentru Japonia, în pofida eforturilor internaţionale menite să convingă Phenianul să se denuclearizeze.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy