Japonia a anunțat că nave de luptă rusești și chineze au traversat în premieră strâmtoarea Tsugaru

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Distrugătorul Amiral Vinogradov, parte a Flotei Ruse din Pacific. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Distrugătorul Amiral Vinogradov, parte a Flotei Ruse din Pacific. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Un grup de zece nave militare aparţinând Chinei şi Rusiei a traversat luni o strâmtoare îngustă ce separă principala insulă a Japoniei, Honshu, de insula Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, a precizat Ministerul japonez al Apărării, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Este pentru prima oară când Japonia, care supraveghează îndeaproape exerciţiile militare desfăşurate în regiunea sa, confirmă trecerea împreună a unor nave de război chineze şi ruseşti prin strâmtoarea Tsugaru, cu lăţimea minimă de 18,7 km, ce separă Marea Japoniei de Oceanul Pacific.

Tsugaru este o strâmtoare internaţională deschisă navigaţiei pentru navele străine, inclusiv militare, dar Ministerul japonez al Apărării a declarat că analizează intenţia celor două ţări, potrivit Kyodo.

În total zece nave - cinci aparţinând Chinei şi cinci Rusiei, conform media ruse - au trecut din Marea Japoniei în Oceanul Pacific, a indicat instituţia de apărare de la Tokyo, adăugând că Forţele maritime de autoapărare nipone au detectat distrugătoare şi fregate străine luni la aproximativ 110 km sud-vest de insula Okushiri din Hokkaido.

 

Navele ruse și chineze nu au încălcat nicio normă internațională



"Nu a fost comisă nicio încălcare a apelor teritoriale şi nicio regulă internaţională nu a fost încălcată", a specificat un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

Rusia şi China au desfăşurat timp de patru zile exerciţii navale comune în Marea Japoniei ca parte a cooperării navale între cele două ţări între 14 şi 17 octombrie, implicând nave de război şi vase de sprijin din cadrul Flotei Rusiei din Pacific, o ilustrare a apropierii militare şi diplomatice între Moscova şi Beijingul în ultimii ani pe fondul unor relaţii din ce în ce mai tensionate cu Occidentul.

Este posibil ca unele dintre respectivele nave care au traversat strâmtoarea Tsugaru să fi participat la manevrele menţionate, conform ministerului nipon.

După încheierea manevrelor navale comune, cele zece nave ruse şi chineze s-au îndreptat spre coastele SUA şi nu spre bazele lor permanente, notează marţi portalul rusesc de informaţii pe teme militare Avia.pro, care totuşi menţionează că nu există nicio confirmare oficială în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel