Israelul nu își asumă riscuri și consemnează la sol o treime din aeronavele sale F-35 Lightning II, după incidentul din Texas

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata israeliană a decis să rețină la sol 11 avioane F-35A, similare cu aeronava prăbușită în Statele Unite, în timpul unor teste premergătoare livrării către beneficiar.

Israelul a consemnat la sol 11 dintre avioanele sale de vânătoare F-35A , după ce un avion de vânătoare american F-35B s-a prăbușit la începutul acestei luni în Texas.

Deși aeronavele F-35 sunt o componentă cheie a IDF în planurile de atac împotriva tehnologiilor avansate ale statelor inamice, Israelul a decis să rețină la sol o parte din aeronavele stealth, după ce a fost efectuată o analiză inițială a aeronavei israeliene F-35, care a dezvăluit potențiale defecțiuni similare cu cele petrecute în accidentul avionului de luptă american.

Foto: Aeronave F-35, în timpul exercițiului "Enduring Lightning", desfășurat în Israel / IDF, facebook

Totuși, IDF și Lockheed Martin, compania care produce  F-35, au subliniat că trebuie efectuate verificări suplimentare pentru a stabilidacă și avioanele F-35A ale Forțelor Aeriene Israeliene au aceeași problemă.

Oficialii au subliniat că reținerea la sol, care se aplică doar pentru 11 aeronave dintr-o flotă mult mai mare de F-35 și alte avioane, a fost luată mai degrabă ca măsură de precauție.

Există o serie de diferențe între F-35A și B, inclusiv principala caracteristică suplimentară a versiunii B - aceea că F-35B poate ateriza vertical și poate pluti similar cu o dronă, în timp ce versiunea A aterizează ca orice aeronavă standard.

 

Incidentul din Texas

 

În timpul incidentului din Texas, aeronava a început să aterizeze conform procedurilor standard, dar, după o defecțiune, s-a izbit de pista aeroportului Fort Worth.

Cu câteva secunde înainte de a fi prea târziu, pilotul și-a activat cu succes scaunul ejectabil și a reușit să se parașute în siguranță.

Acesta a fost doar unul dintr-o serie de incidente cu diferite versiuni ale aeronavei F-35, inclusiv unul din iulie, când atât SUA, cât și Israelul au oprit zborurile de antrenament pentru F-35.

Citește și: Un avion F-35 Lightning II american s-a prăbușit în SUA

La acea vreme, problema era scaunul ejectabil – care în incidentul petrecut în această lună a funcționat corect și a salvat viața pilotului.

Decizia din iulie a cuprins întreaga flotă, fiind evaluate câte două avioane pe zi de către echipele IAF cărora li sa oferit sprijin tehnic de la Lockheed Martin.

Fiecare avion care s-a dovedit a avea scaune ejectabile funcționale a fost readus rapid la planul de zbor, scrie Dailysabah.

Israelul operează două escadroane de aeroanve F-35, 116 Lions of South Squadron și 140th Golden Eagle Squadron, cu sediul la baza aeriană Nevatim.

Cel puțin 50 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin vor intra în dotarea Armatei israeliene până în 2024, iar până în prezent au fost livrate 36 de avioane, mai arată publicația citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel