Israelul nu a împiedicat Egiptul să achiziționeze submarine germane, întrucât alternativa rusească este considerată mai periculoasă

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Submarin Type 209, Egipt. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Cairo
Submarin Type 209, Egipt. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Cairo

După o lungă călătorie din Germania, al patrulea submarin pentru Egipt a sosit la baza sa de destinatie din Alexandria. Sosirea submarinului Type 209 vine ca parte a unui acord germano-egiptean încheiat în 2011 privind achiziționarea a patru submarine, iar documentele adiționale semnate ulterior prevăd o opțiune pentru încă două submarine, astfel încât flota egipteană poate conta în viitor pe șase nave de acest gen.

Statele Unite asigură submarinelor germane sisteme de armament. Marina egipteană are în exploatare două submarine din clasa Romeo din China. Acestea au suferit modificări majore în ultimul deceniu cu ajutorul Statelor Unite, fiind echipate cu sisteme avansate americane de armament. Anul trecut, Egiptul a purtat discuții cu șantierele navale germane pentru a achiziționa mai multe nave și, eventual, încă două submarine.

Marina egipteană a realizat importanța războiului din adâncuri, în care Israelul deține un avantaj important față de Egipt. Prin urmare, în urmă cu aproximativ un deceniu, Marina egipteană a început să-și dezvolte capabilitățile de luptă în domeniu, achiziționând opt ​​vânători de submarine, sisteme sonare avansate de detectare submarină, elicoptere franceze de detectare a submarinelor, torpile germano-americane avansate și, desigur, submarine.

Întărirea marinei îi permite Egiptului să întreprindă în mod obișnuit operații speciale și să adune informații secrete, iar într-un potențial război, împotriva Israelului, Turciei sau Iranului, submarinele ar permite forțelor navale egiptene să impună o blocadă navală, să blocheze căile de transport vitale, să efectueze operații de comando și să execute atacuri asupra navelor, după cum apreciază strategii egipteni.

 

Israelul a preferat ca Egiptul să achiziționeze submarine germane și nu rusești

 

Înainte de a semna acorduri cu Egiptul, Germania a informat Israelul despre intenția sa de a vinde submarine părții egiptene. Egiptului, care era dornic să-și modernizeze gama de submarine, i s-au oferit și alte opțiuni decât submarinele germane, cum ar fi cele chinezești sau rusești.

Submarinele rusești sunt considerate extrem de silențioase și echipate cu armament avansat, inclusiv cu rachete de croazieră din clasa Kalibr, care au capacitatea de a atinge ținte de mare valoare la sol la distanțe de până la 2.000 de kilometri. Egiptenii nu au fost împiedicați de israelieni să cumpere, în cele din urmă, submarine germane dotate cu armament american.

Submarinele germane, performanțele și caracteristicile acestora, sunt cunoscute de Israel, iar acest fapt reprezintă un avantaj operațional semnificativ pentru marina israeliană. În plus, submarinele rusești, cealaltă opțiune oferită egiptenilor, pe lângă armele și calitatea lor, constituiau pentru Israel o opțiune mai puțin bună și mai amenințătoare decât modelele germane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel