IDF este gata să declare o nouă încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor - Președintele Israelului

Foto: IDF
Foto: IDF

Președintele israelian Yitzhak Herzog a declarat marți că țara sa este gata să declare un al doilea încetare a focului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor deținuți acolo de gruparea teroristă Hamas. Potrivit Reuters, el a mai promis că, după declararea unui încetare a focului, Israelul va permite extinderea proviziilor de ajutor umanitar în enclava palestiniană.

„Israelul este pregătit pentru o nouă încetare a focului umanitar și pentru o creștere a livrării de ajutor umanitar (fâșiei Gaza) pentru a permite eliberarea ostaticilor”, a spus Herzog. „Responsabilitatea revine acum pe deplin (liderul Hamas, Yahya) Sinwar și conducerea Hamas”, a spus el, potrivit Reuters.

Hamas a anunțat marți că refuză să negocieze un schimb de prizonieri în timp ce Israelul poartă un război în Fâșia Gaza, dar este deschis oricărei inițiative de a-l pune capăt.

Potrivit unor surse egiptene, mediatorii qatarezi și egipteni, care încearcă să intermedieze un acord între Hamas și Israel pentru eliberarea mai multor ostatici, au informat deja Statele Unite despre impasul negocierilor preliminare privind un nou aranjament. Se pare că Hamas are unele condiții care amână încetarea imediată a focului.

Administrația președintelui american Joe Biden consideră însă că un nou acord privind ostaticii va ar fi posibil dacă Egiptul și Qatarul vor exercita o presiune suficient de puternică asupra Hamas.

Conducerea Hamas va merge la Cairo

Potrivit ziarului Ha'aretz în următoarele zile, o delegație de înalți oficiali Hamas va sosi la Cairo pentru a discuta despre un posibil acord cu privire la eliberarea ostaticilor cu oficialii serviciilor de informații egiptene. Aceasta este prima vizită a oficialilor Hamas în Egipt de la încetarea focului de o săptămână de la sfârșitul lunii noiembrie.

Șeful Serviciului Central American de Informații (CIA), William Burns, s-a întâlnit luni la Varșovia cu prim-ministrul Qatar Muhammad bin Abdar Rahman Sani conform serverului Axios și șeful serviciului de informații Mossad al Israelului, David Barnea, să discute cu ei posibilitatea încheierii unui nou acord privind eliberarea ostaticilor.

Israelul a intrat în enclava palestiniană ca răspuns la un atac sângeros al Hamas pe 7 octombrie. La acel moment, teroriștii au ucis 1.200 de oameni pe teritoriul statului evreu și au târât alte 240 în Fâșia Gaza.

Războiul din Gaza a făcut deja 19.600 de morți și peste 52.000 de răniți de partea palestiniană, potrivit autorităților controlate de Hamas. Numerele nu pot fi verificate independent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel