Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF

Israelul nu a lovit convoaiele umanitare din nordul Fâșiei Gaza, lucru demonstrat de IDF prin imagini video. IDF a demontat astfel acuzele grupării teroriste Hamas care s-a folosit de o busculadă în care mai mulți palestinieni au murit pentru a promova ideea că IDF ar fi deschis intenționat focul împotriva convoaielor umanitare și a palestinienilor.

Gruparea teroristă Hamas a anunțat că peste 100 de palestinieni au fost uciși după ce Israelul a deschis focul împotriva unor convoaie umanitare și a populației palestiniene. La fel ca în cazul știrii false de acum câteva luni despre spitalul bombardat de IDF, mai multe instituții media internaționale au plecat după fentă în urma anunțului grupării teroriste Hamas.

Însă în cadrul unei conferințe, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene (IDF), a prezentat imagini video preluate și de Times of Israel care arată faptul că IDF a coordonat convoiul umanitar iar când numărul palestinienilor care au întâmpinat convoiul s-a ridicat de la câteva sute la câteva mii situația a degenerat, palestinienii călcându-se la propriu în picioare. IDF a încercat să restabilească ordinea prin focuri de avertisment în aer. Ulterior militarii israelieni s-au retras.

Zeci de oameni au murit în busculada produsă în întâmpinarea convoiului, nicidecum uciși de IDF. În fond, IDF nu avea niciun interes să atace convoiul umanitar pe care îl coordona.

 

Israelul demontează propaganda Hamas. IDF nu a tras în convoiul umanitar pe care de fapt în coordona. Tancurile Merkava s-au retras când situația a scăpat de sub control

 

„În această dimineață IDF a coordonat un convoi format din 38 de camioane pentru a oferi asistență umanitară locuitorilor din nordul Gazei. Acest ajutor militar care a venit dinspre Egipt a trecut printr-un filtru de securitate la Kerem Shalom în Israel iar apoi a intrat în Gaza pentru a fi distribuit (...) În timp ce convoiul se îndrepta spre locurile de destinație, mii de locuitori au început să se îmbrâncească și să se calce în picioare jefuind proviziile umanitare”, a explicat purtătorul de cuvânt al IDF.

„În această dimineață, IDF a coordonat un convoi de 38 de camioane pentru a oferi asistență umanitară suplimentară locuitorilor din nordul Gazei. Acest ajutor umanitar a venit din Egipt, a trecut printr-un control de securitate la trecerea umanitară Kerem Shalom din Israel și apoi a intrat în Gaza, pentru a fi distribuit de către contractori privați”, spune Hagari.

„Tancurile noastre erau acolo pentru a asigura securitatea coridorului umanitar pentru a trece convoiul. UAV-urile noastre erau în aer pentrua oferi o imagine cât mai clară (...) La 4:45 dimineața mulțimea a provocat o ambuscadă oprind convoiul (...) Soldații din tancuri au văzut că oamenii se calcă în picioare și au încercat să disperseze mulțimea cu focuri de avertisment”, a explicat oficialul IDF.

„Când din sute s-au făcut mii de oameni iar lucrurile au scăpat de sub control s-a decis retragerea pentru a evita orice incident”, a conchis Hagari.

„IDF acționează conform regulilor de angajare și dreptului internațional. IDF nu a efectuat nicio lovitură asupra convoiului umanitar. Ajutorul e coordonat chiar de Israel și dedicat populației din Gaza. (...)  Suntem conștienți de suferința celor nevinovați din Gaza motiv pentru care căutăm modalități de a extinde eforturile umanitare. Războiul nostru e împotriva Hamas nu împotriva palestinienilor din Gaza”, a conchis oficialul IDF.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel