Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete Rampage de către un F-16 al Israelului. Foto: Defence Express
Lansarea unei rachete Rampage de către un F-16 al Israelului. Foto: Defence Express

Israelul a efectuat un atac asupra Iranului într-o mișcare de ripostă la recentele atacuri iraniene asupra teritoriului său, conform declarațiilor unui oficial american de rang înalt citat de ABC News, potrivit Agerpres și AFP.

Informații din Iran indică „explozii puternice” în provincia Isfahan, în timp ce Israelul și-a exprimat intenția de a răspunde la raidurile iraniene din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii după ce s-au auzit trei explozii în apropierea aeroportului și a unei baze militare din provincia Isfahan, a informat presa de stat vineri dimineață.

Exploziile au fost auzite în apropierea unei baze militare din nord-vestul provinciei Isfahan, unde se află avioane de luptă. Oficialii iranieni spun că apărarea antiaeriană a doborât trei drone și „deocamdată nu există rapoarte despre un atac cu rachete”.

Explozia puternică auzită în apropiere de Isfahan a fost cauzată de loviturile sistemului de apărare antiaeriană, spune Teheranul.

CNN precizează că nu au fost atacate facilități nucleare.

Potrivit agenției iraniene de știri FARS, un radar militar era o posibilă țintă.

Generalul-maior (r.) al Armatei SUA Mark MacCarley a declarat pentru CNN că atacul a fost, probabil, un mesaj de avertizare către Iran. „Israelienii au trebuit să riposteze, dar în acea răzbunare a fost un mesaj, și anume: „Da, putem trece (prin apărarea antiaeriană a Iranului - n.r.). Dacă o faceți din nou, atunci va fi prăpăd”.

Zborurile comerciale către și dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, au fost suspendate, conform agenției Mehr, care citează autoritățile aeroportuare.

Agenția oficială iraniană IRNA a comunicat vineri că „nu s-au înregistrat pagube majore” în urma exploziilor auzite în zori.

IRNA a menționat că, datorită activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale țării, „nu au fost raportate daune sau explozii extinse”, citând jurnaliștii săi.

Agenția a specificat că nu există informații despre tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă.

În provincia Isfahan, unde au avut loc explozii, IRNA a afirmat că „instalațiile importante, în special cele nucleare, sunt complet sigure și nu s-au raportat incidente”.

Secretariatul Consiliului Suprem de Securitate Națională a negat rapoartele de presă conform cărora ar fi avut loc o întâlnire de urgență vineri, prezidată de președintele Republicii Islamice, Ebrahim Raissi, în urma acestor explozii, conform agenției Tasnim.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel