Israelul a bombardat un depozit de armament în Irak

S.I. Catalin |
Data publicării:

Israelul a întreprins cel puţin un atac asupra unui depozit de arme în Irak, a informat joi cotidianul american The New York Times (NYT), preluat vineri de AFP.

Un înalt responsabil al serviciilor de informaţii din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul a bombardat o bază situată la nord de Bagdad în iulie, în timp ce doi responsabili americani au afirmat că statului israelian a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak în ultimele zile, potrivit NYT.

În iulie, explozii au lovit patru baze ale Hashd al-Shaabi, o alianţă constituită doar din grupări armate favorabile Iranului şi care se opun prezenţei americane în Irak.

Israelul a bombardat în mai multe reprize ţinte iraniene din Siria, însă o extindere a acestei campanii spre Irak - unde statul israelian a atacat reactorul nuclear din Osirak în 1981 - ar risca să submineze relaţiile dintre Bagdad şi Washington.

Miercuri, şeful-adjunct al Hashd al-Shaabi, Abou Mahdi al-Mouhandess, care figurează pe lista neagră a SUA din cauza antiamericanismului său violent, a acuzat forţele SUA că sunt "singura entitate responsabilă" de atacurile întreprinse, potrivit lui, "de agenţi sau cadre de operaţiuni speciale cu avioane moderne". Pentagonul a negat orice implicare.

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzaţiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că "investigaţiile preliminare" au arătat că aceste explozii "au fost planificate de o parte străină", însă ancheta va continua "pentru a determina cu exactitate părţile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel