Israelul a bombardat ținte ale Jihadului Islamic de lângă Damasc

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata israeliană a revendicat luni o serie de lovituri aeriene împotriva unor "poziţii" ale Jihadului Islamic în Siria, care au făcut doi morţi, după tiruri de rachete din Gaza ale acestui grup armat islamist, informează France Presse.

oi combatanţi ai Jihadului Islamic au fost ucişi la Damasc de un bombardament al aviaţiei israeliene asupra capitalei siriene, a anunţat luni organizaţia la Gaza. Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, ora locală (22:00 GMT), o corespondentă a AFP la Damasc a auzit mai multe explozii succesive şi foarte puternice. Agenţia de presă siriană Sana a publicat imagini arătând explozii luminoase pe cerul întunecat, transmite Agerpres.

"Aviaţia militară israeliană (...) a vizat zona care înconjoară Damascul cu mai multe salve de rachete", a declarat o sursă militară siriană, citată de Sana. "Ca represalii (la tirurile de rachete), avioanele de luptă ale armatei israeliene au bombardat ţinte ale Jihadului Islamic la sud de Damasc", a declarat armata israeliană într-un comunicat după miezul nopţii.

Forţele israeliene sunt adesea acuzate de autorităţile de la Damasc că efectuează lovituri în Siria, dar ele revendică rar bombardamente pe teritoriul vecinului sirian, pe care îl acuză că găzduieşte elemente ce îi sunt ostile precum Hezbollahul libanez, forţele iraniene Al-Quds şi Jihadul Islamic. "Majoritatea" rachetelor israeliene au fost "distruse înainte de a-şi atinge ţintele", în timp ce altele au fost deviate de la traiectoria lor, potrivit sursei militare citate de agenţia Sana.

 

Ținte de lângă aeroportul internațional din Damasc

 



Şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală ce monitorizează atent evoluţia conflictului din Siria, a vorbit despre lovituri aeriene "în apropierea aeroportului internaţional din Damasc" vizând "poziţii ale Gardienilor Revoluţiei Iraniene", arma ideologică a Republicii Islamice Iran, dar şi "poziţii ale Jihadului Islamic".

Forţele israeliene au bombardat de asemenea în timpul nopţii poziţii ale Jihadului Islamic în Fâşia Gaza, după o zi tensionată în această enclavă unde trăiesc două milioane de palestinieni sub blocada israeliană. Bombardamentele au făcut mai mulţi răniţi, potrivit responsabililor din Gaza.

Armata israeliană a deschis focul duminică dimineaţă asupra a "doi terorişti" care "încercau să amplaseze un dispozitiv exploziv lângă" bariera ce separă Israelul de Gaza, o fâşie de teren controlată de islamiştii Hamas care au purtat trei războaie cu Israelul din 2008.

 

Armistițiu fragil

 



Însă Hamas beneficiază de aproape un an de un acord de armistiţiu cu Israelul, spre deosebire de Jihadul Islamic, considerat al doilea cel mai important grup armat islamist din Gaza, din unde armata israeliană s-a retras în urmă cu circa cincisprezece ani.

În urma acestor ciocniri la frontieră, "un buldozer al armatei a recuperat corpul unuia dintre atacatori", ucis de forţele israeliene, a precizat o purtătoare de cuvânt a armatei. Israelul păstrează corpurile palestinienilor pentru a fi utilizate ca monedă de schimb cu Hamas, care deţine şi ea rămăşiţe ale israelienilor.

Chemând la răzbunarea unuia dintre "martirii" săi, Jihadul Islamic a lansat peste douăzeci de rachete către Israel, unele dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian Iron Dome, potrivit autorităţilor locale, care au anunţat închiderea şcolilor, luni, în oraşele adiacente Fâşiei Gaza.

Potrivit armatei israeliene, aceste tiruri nu au făcut răniţi.

 

Vezi și: Nou sistem de doborâre a dronelor, Drone Dome-L a fost testat în Israel 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel