Iranul propune Rusiei o alianţă care să combată SUA, fiind invitate statele afectate de sancţiunile americanilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a propus Rusiei formarea unui club din mai multe state afectate de sancțiunile Statelor Unite ale Americii a cărui obiectiv să fie depășirea presiunilor impuse de Washington.

Kazem Jalali, Ambasadorul iranian în Federația Rusă, propune ca statele vizate de sancțiunile americane să își unească eforturile pentru combaterea politicii americane.

Potrivit diplomatului iranian, într-un interviu acordat publicației Kommersant și citat de agenția de presă Tass, printre membrii acestei alianțe s-ar putea număra Rusia, China și Iran. Jalali dorește ca aceste state să se ajute reciproc împotriva sancțiunilor americane.

„Cred că este momentul să formăm un club al statelor afectate de sancțiunile americane. Printre membrii acestei alianțe vor fi multe puteri economice precum Rusia, China și Iran”, a precizat Ambasadorul Iranului la Moscova.

Diplomatul a acuzat SUA că nu acceptă nicio poziție rivală ori un stat mai puternic în regiunile în care e prezentă. „Ei (n.r. - americanii) doresc o Rusie slabă, o Chină care să le fie subordonată economic, iar Iranul să devină colonia lor. Din acest motiv trebuie să cooperăm și să ne ajutăm reciproc”, și-a continuat Jalali demersul anti-american.

Amintim că marile companii iraniene din sectorul siderurgic, cele producătoare de oţel, cupru şi aluminiu, sunt ţinta sancţiunilor impuse de SUA ca represalii după atacul iranian cu rachete asupra unor baze americane din Irak Atacul a fost coordonat de Iran ca represalii după uciderea generalului Qassem Soleimani într-o operațiune SUA în luna ianuarie a acestui an. Pe lângă aceste sancțiuni, Washingtonul decise alte serii de sancțiuni împotriva regimului de la Teheran ca urmare a nerespectării acordului nuclear și a drepturilor omului. În urma sancțiunilor americane, Iranul se confruntă cu o situație economică teribil de dificilă, în Teheran și în țară înregistrându-se mai multe proteste.

De partea cealaltă și Federația Rusă face obiectul mai multor sancțiuni din partea Occidentului ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei prin anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și susținerea separatiștilor pro-ruși în Donbas. În tot acest timp, SUA poartă un război economic și cu regimul comunist de la Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel