Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-35, Israel
F-35, Israel

După ce în iulie, un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran, a anunțat că țara sa are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară.

Într-un raport prezentat, pe 5 decembrie, Institutul pentru Știință și Securitate Internațională (ISSI) avertizează asupra posibilității ca Iranul să lanseze un efort accelerat pentru a obține, în șase luni, câteva arme nucleare „brute”.

Puterea distructivă a unei astfel de arme nucleare este mult mai mică decât cea a unei rachete balistice „complet dezvoltate”, dar ar putea fi totuși devastatoare, precizează Jerusalem Post. Acest tip de exploziv nuclear ar putea fi transportat de un vehicul mai mare, cum ar fi un camion.

Astfel, ameninţarea a devenit mult mai presantă, deși înalți oficiali israelieni au declarat, recent, pentru Jerusalem Post că Iranul este la doi ani de a putea livra un focos nuclear prin intermediul unei rachete balistice.

Potrivit rapoartelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Iranul deține deja un amestec uraniu îmbogățit de 60% și 20% suficient pentru a construi aproximativ patru bombe nucleare într-o perioadă de câteva luni – dacă va avansa într-o manieră rapidă.

 

Dileme nucleare în Iran

 

Totuși, Teheranul nu s-a hotărât încă, dacă va construi o rachetă balistică în doi ani sau o armă nucleară brută în câteva luni.

Conform raportului semnat chiar David Albright (președintele ISSI - fizician american și expert în arme nucleare) Teheranul trebuie oprit să ia decizia finală de a construi arme nucleare, indiferent de complexitatea lor, având în vedere cât de departe a ajuns programul nuclear iranian.

Taiwanul s-a aflat în anii 1980 într-o situație similară, având la acel moment, capacitatea să construiască arme nucleare în scurt timp, dacă liderii de atunci ar cerut acest lucru.

Dar, „Taiwanul nu a decis să construiască o armă nucleară și nici nu a arătat vreo intenție de a face acest lucru, dar a vrut să fie gata să reacționeze rapid în cazul în care amenință o invazie chineză”, se arată în analiza ISSI.

În acel caz, SUA au demonstrat hotărârea de a lua măsuri dramatice și secrete nu numai pentru a închide programul, dar au insistat ca Taiwanul să demonteze o mare parte din infrastructura asociată, inclusiv un reactor de cercetare, o instalație secretă de separare a plutoniului și un program secret de simulare a armelor nucleare și de testare a explozibililor de capacitate mare.

Situația se repetă după aproape 40 de ani. Iranul, în prezent „nu pare să aibă un program axat pe construirea de arme nucleare”, ci mai degrabă „un program gata să construiască astfel de arme la cerere” [regimului de la Teheran – nota autorului], se arată în raportul ISSI.

„Acest tip de program servește intereselor regimului iranian”, potrivit raportului institutului american. „Deși Iranul este privit din ce în ce mai mult ca o putere nucleară, până acum a reușit să evite sancțiuni severe internaționale și regionale”.

 

Acțiuni militare iminente în cazul în care Iranul continuă dezvoltarea armelor nucleare

 

Raportul concluzionează că Iranului trebuie să i se arate foarte clar că, în cazul în care va construi o armă nucleară, sancțiunile vor fi inclusiv de natură militară.

„Iranul trebuie să fie pe deplin conștient de faptul că, construirea de arme nucleare va necesita acțiuni drastice și serioase din partea comunității internaționale, inclusiv acțiuni militare.”

„Puterile occidentale ar trebui să ia în serios opțiunile militare ofensive de a distruge instalațiile nucleare ale Iranului dacă Iranul mută pentru a construi arme nucleare, deturnează materiale nucleare sau se retrage din Tratatul de neproliferare nucleară”.

„Un prim pas util este declarația președintelui [Joe] Biden că forța militară ar putea fi folosită ca ultimă soluție pentru a opri Iranul să construiască arme nucleare. Recentul exercițiu [desfășurat în perioada 29 – 30 noiembrie – nota autorului] al Statelor Unite și al Israelului care simulează o lovitură asupra Iranului este de asemenea important.”

„Cooperarea militară a SUA cu Israelul ar trebui să fie în continuare întărită, asigurându-se că Israelul poate lovi decisiv site-urile nucleare ale Iranului, cu un preaviz scurt, dacă există semne că Iranul se îndreaptă spre construirea de arme nucleare, inclusiv capacitatea de a lansa un al doilea atac dacă Iranul reconstituie acele activități.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel