Iranul planifică exerciții militare comune cu Rusia și China, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite

S.I. Catalin |
Data publicării:

Şeful departamentului Statului Major al Forţelor Armate ale Iranului pentru afaceri internaţionale, Qadir Nezami, a declarat că Iranul va participa la exerciţii militare maritime în Golful Oman nu doar cu Rusia, dar şi cu China, relatează agenția de știri Fars, informează publicaţia Uawire.org.

,,În curând, pentru prima data după revoluţia islamică vor avea loc exerciţii militare cu Rusia şi China, a spus oficialul militar", fiind citat de agenţia Fars. Potrivit lui, exerciţiile ale celor trei ţări vor avea loc în Nordul Oceanului Indian şi Golful Oman.

Qadir Nezami a menţionat că exerciţiile urmăresc mai multe obiective, inclusiv un schimb de experienţe. Acesta a anunţat că în viitorul apropiat şefii statelor majore din câteva ţări vor sosi la Teheran, însă nu a specificat despre ce ţări este vorba şi când se va întâmpla acest lucru. 

Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a confirmat intenţia Teheranului şi Moscovei de a efectua exerciţii militare maritime comune, menţionând că aceste vor avea loc în Oceanul Indian şi nu sunt îndreptate împotriva altor state.

Nizami a făcut această declarație la o zi după ce SUA a anunțat desfășurarea de trupe în Orientul Mijlociu, ca răspuns la atacurilor ce au vizat rafinării din Arabia Saudită.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a anunţat vineri trimiterea de trupe pentru a-şi întări prezenţa militară în regiunea Golfului, la solicitarea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite, după atacurile cu drone asupra instalaţiilor petroliere saudite din 14 septembrie.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat trimiterea trupelor suplimentare în scop defensiv, a declarat Esper la Pentagon. 

,,Pentru a preveni o escaladare suplimentară, Arabia Saudită a solicitat sprijin internaţional pentru protejarea infrastructurilor esenţiale ale regatului. Emiratele Arabe Unite, au cerut, la rândul, lor, asistenţă", a explicat Esper. Oficialul american a precizat că preşedintele Trump a răspuns solicitării din partea celor două regate prin aprobarea desfăşurării de trupe cu caracter defensiv care se vor axa, în principal, pe forţe aeriene şi apărare antirachetă.

Cu aceeaşi ocazie, şeful statului major Joe Dunford a informat că nu s-a decis încă numărul exact al militarilor şi tipul de echipamente ce vor fi trimise în Golf.

Rebelii huthi din Yemen au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais, însă Statele Unite şi Arabia Saudită suspectează că Iranul este de fapt responsabil.

,,Toate indiciile arată că Iranul este responsabil pentru atac", a declarat Esper.

Rebelii houthi au revendicat pe 14 septembrie atacurile cu drone care au provocat incendii în estul regatului saudit: la uzina din Abqaiq, cea mai mare instalaţie de tratare a petrolului din lume şi pe câmpul petrolier Khurais. Atacurile au determinat scăderea la jumătate a producţiei saudite de petrol, reprezentând aproximativ 6% din aprovizionarea mondială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel