Iranul nu are încredere în SUA în calitate de partener de negociere

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
ministrul de interne iranian, Abdolreza Rahmani Fazli
ministrul de interne iranian, Abdolreza Rahmani Fazli

Iranul nu are încredere în SUA în calitate de partener de negociere, a declarat marţi la Teheran ministrul de interne iranian, Abdolreza Rahmani Fazli, la o zi după ce preşedintele Donald Trump s-a oferit să aibă o întrevedere cu omologul său iranian Hassan Rouhani, fără condiţii în prealabil, relatează Reuters.

"Statele Unite nu sunt de încredere. Cum putem avea încredere în această ţară când se retrage unilateral din acordul nuclear?'', a întrebat Abdolreza Rahmani Fazli, citat de agenţia semioficială Fars.

Secretarul de stat american Mike Pompeo nu se va întâlni cu omologul său iranian în cursul unei reuniuni a naţiunilor din Asia de Sud-Est, în Singapore, în acest weekend, a declarat, la rândul său, un oficial al Departamentului de Stat american.

"Iranul nu este membru al niciunei adunări multilaterale, astfel încât nu există planuri pentru nici un angajament cu Iranul'', a afirmat oficialul american, înaintea vizitei pe care Mike Pompeo o va efectua în această săptămână în Singapore, Indonezia şi Malaezia.

"Probleme comune, bineînţeles - terorismul şi proliferarea, vor fi discutate în cadrul câtorva din aceste reuniuni", a adăugat oficialul, referindu-se la acuzaţiile SUA potrivit cărora Teheranul susţine grupări extremiste în Orientul Mijlociu.

Atât Mike Pompeo cât şi ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif vor participa sâmbătă la reuniunea Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Alte reacţii la sugestia lui Donald Trump de a se întâlni cu liderii iranieni 'când doresc ei', fără condiţii prealabile, au fost în general negative în cercurile politice iraniene.

Un consilier al preşedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat pe Twitter că orice negocieri cu Statele Unite trebuie să înceapă printr-o reducere a ostilităţilor şi o revenire la acordul nuclear, iar vicepreşedintele parlamentului Ali Motahar affirmant a declarat că a discuta cu Trump 'ar fi o umilinţă'.

Cu o zi înainte de declaraţia lui Trump, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat că sunt imposibile negocieri cu actuala administraţie americană. ''Având în vedere măsurile ostile ale SUA împotriva Iranului după retragerea sa din JCPOA (acronimul oficial al acordului) şi restabilirea sancţiunilor economice, nu există nicio posibilitate de discuţii, iar Washingtonul îşi dezvăluie zi de zi caracterul în care nu poţi să ai încredere'', a declarat Ghasemi, citat de agenţia de presă iraniană Mehr.

Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 în luna mai şi se pregăteşte să reinstituie sancţiuni în două etape, în august şi în noiembrie. Preşedintele american a declarat că doreşte un nou acord cu Teheranul care să depăşească limitele celui actual.

Iranul şi SUA au fost rivali de aproape patru decenii după revoluţia islamică din Iran, aminteşte dpa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel