Iranul neagă că ar fi furnizat Rusiei drone pe care aceasta să le folosească în Ucraina, dar prezenţa UAV-urilor iraniene pe câmpul de luptă contrazice Teheranul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a declarat oficial că nu a furnizat Rusiei drone care să fie folosite în Ucraina, relatează agenţia de presă ucraineana Ukrinform, citând o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Nasser Kanaani.

"Republica Islamică Iran consideră că informațiile publicate despre livrarea de drone iraniene către Rusia pentru a fi folosite în conflictul din Ucraina sunt nefondate și nu confirmă aceste informații", a declarat Kanaani.

Potrivit acestuia, Iranul își asumă cu fermitate poziția de neutralitate și neamestec. "Încă de la începutul conflictului, am declarat că suntem neutrii și ne-am poziţionat împotriva război, subliniind necesitatea de a ajunge la o soluție politică fără violență", a subliniat purtătorul de cuvânt.

La sfârșitul lunii august, Statele Unite au anunțat că Rusia a primit un lot mare de drone iraniene, care vor fi probabil desfășurate pe câmpul de luptă din Ucraina.

Prima utilizare a dornelor iraniene în regiunea Harkov a fost raportată la 13 septembrie. O cercetare efectuată la momentul respectiv a indicat faptul că rușii folosesc drona kamikaze iraniană Shahed-136, care a fost denumită de "Geran-2" în Rusia.

Nu este exclus ca Rusia să fii apelant la unul sau mai mulţi intermediari pentru a achiziţiona drone din Iran. Astfel, ''drumul livrării'' să se piardă. Când un stat apelează la ''traficanţii de arme'' este destul de greu de probat că un stat a vândut altui stat arme.

Forțele Armate Ucrainene studiază în mod activ modul în care poate doborî aceste drone, care sunt folosite de invadatorii ruși pentru a lovi obiecte terestre.

De asemenea, la 23 septembrie, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât pentru prima dată o dronă iraniană "Mohajer-6". Ulterior, armata ucraineană a prezentat această dronă de atac modernă iraniană pe care a reuşit să o aducă la sol într-o stare tehnică foarte bună.

Pe 3 octombrie, Forţele Armate Ucrainene au prezentat un vehicul aerian fără pilot (UAV) de fabricație iraniană, Mohajer-6, despre care au afirmat că a fost capturat de la armata rusă. Această dronă a fost interceptată de Forţele Armate Ucrainene deasupra Mării Negre, pe 23 septembrie.

În noaptea de 5 octombrie, forțele de ocupație ruse au atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed-136. Șase drone kamikaze au fost distruse de unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene din sudul țării.

Rușii folosesc dronele kamikaze pentru a ataca obiective de infrastructură civilă. Astfel, ucrainenii susțină că ocupanții au atacat localitatea Biserica Albă (Bila Țerkva) din regiunea Kiev cu drone kamikaze . În urma atacului inamic, au izbucnit incendii la infrastructura, o persoană a fost rănită.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel