Iranul este în gardă. Teheranul a restructurat Forța Națională de Poliție ajungând astfel la 17 agenții naționale de informații

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Iranul a anunțat pe 8 decembrie 2021 că a restructurat Forța Națională de Poliție, unul dintre pilonii aparatului de securitate internă al regimului de la Teheran. Printre deciziile luate cu privire la poliție se numără schimbarea numelui acesteia din "Forța de Aplicare a Legii" în "Comandamentul de Aplicare a Legii". 

Adăugarea termenului "comandament" înseamnă că șeful forței se bucură acum de același statut juridic ca și comandanții "Gărzilor Revoluționare" (IRGC) și Armatei Naționale Iraniene (Artesh), precizează un raport al Institutului Washington.

În plus, Unitatea de Informații a Poliției a fost transformată într-o organizație independentă în sine. Aceste schimbări indică faptul că Iranul rămâne îngrijorat de protestele în masă după ce s-a confruntat cu două demonstrații la nivel național la sfârșitul anului 2017 și două mișcări de amploare, unul la Isfahan și celălalt la Ahvas, la începutul anului 2021. De fiecare dată, unitățile de aplicare a legii au fost desfășurate în primele linii pentru a combate protestatarii.

Conform institutului, liderul suprem Ali Khamenei a dat ordin de reorganizare a "Marelui Stat Major al Forțelor Armate" în cadrul căruia funcționează "Comandamentul de Aplicare a Legii". Șeful Statului Major, Mohammad Bagheri, un general-maior în Gărzile Revoluționare Iraniene, a declarat că aceste schimbări au fost pregătite de câțiva ani. El a dezvăluit restructurarea la o ceremonie la care a participat șeful Comandamentului de Aplicare a Legii, Hossein Ashtari, el însuși fost ofițer în Gărzile Revoluționare.

Potrivit agenției de presă iraniene Mehr, unul dintre cei mai importanți planificatori ai inițiativei a fost generalul de brigadă Ayoub Soleimani, un comandant de rang înalt în Gărzile Revoluționare și un fost comandant adjunct în Comandamentul pentru Aplicarea Legii, numit adjunct al planificării în Statul Major al Forțelor Armate în 2020.

În cadrul actualei structuri de comandă, ministrul de Interne (în prezent Ahmed Wahidi) este comandant adjunct al Statului Major al Forțelor Armate pentru problemele de aplicare a legii. Cu toate acestea, autoritatea actuală a ministrului asupra acestor chestiuni se limitează la "probleme logistice", așa cum este descrisă de analistul de la Institutul Washington, Saeed Golkar. "Actualul factor de decizie" din Comandamentul de Aplicare a Legii este numit de liderul suprem, dându-i efectiv lui Khamenei comanda completă asupra forței, fără nicio contribuție din partea președintelui țării.

 

Reorganizarea face Iranul să ajungă la un număr total 17 agenții de informații

 

Restructurarea include, de asemenea, împărțirea direcțiilor de informații și securitate publică din forță în două entități separate, "Organizația de Informații" și "Poliția de Securitate Publică", care sunt acum subordonate Comandamentul de Aplicare a Legii. Ofițerii IRGC au ocupat de mult timp funcții de conducere în aceste două departamente, adesea în ambele în același timp.

Comandantul care ocupă în prezent aceste două posturi este fostul general-maior din forțele terestre ale Gărzilor Revoluționare, Muhammad Babai, care este și candidat la conducerea noii organizații de informații.

Raportul Institutului Washington notează că această restructurare crește numărul total al agențiilor naționale de informații ale Iranului la 17 entități.

În teorie, înființarea unei organizații separate de informații în cadrul Comandamentului de Aplicare a Legii ar permite regimului să aloce mai multe resurse pentru a recruta mai multe elemente pentru monitorizarea și gestionarea mișcărilor de protest. Acest lucru ar elibera alte agenții de informații să se concentreze pe spionaj, contrainformații și activități similare.

Ultimul obiectiv a căpătat o importanță deosebită în lumina eșecurilor majore înregistrate recent în domeniul informațiilor, precum asasinarea oficialului din domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh și bombardarea instalației nucleare "Natanz".

Raportul institutului sublinia că "se poate aștepta o cooperare strânsă între noua organizație și IRGC... deși nu trebuie exclusă concurența birocratică rezultată din suprapunerea responsabilităților".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel