Iranul este dispus la un schimb de petroliere. A fost reluată comunicarea cu echipajul navei Stena Impero

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Proprietarul Stena Impero, petrolierul suedez sub pavilion britanic, a anunţat miercuri că a stabilit pentru prima oară un contact cu membrii echipajului, după patru zile de la sechestrarea navei de către Iran, informează France Presse.

"Am stabilit o comunicare directă cu echipajul de pe Stena Impero de ieri seară (marţi)", a declarat compania Stena Bulk într-un comunicat.

Gardienii revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - a capturat şi sechestrat vineri în strâmtoarea Ormuz petrolierul Stena Impero cu 23 de membri ai echipajului la bord.

"Căpitanul a spus că toată lumea este în siguranţă datorită unei bune colaborări cu personalul iranian la bord", a adăugat compania, "un prim semn ce indică faptul că vom vedea în curând progrese din partea autorităţilor iraniene", consideră Erik Hanell, proprietarul petrolierului.

Suspectat de "nerespectarea codului maritim internaţional", petrolierul Stena Impero şi echipajul său sunt reţinuţi în continuare în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.

Arestat pentru securitatea regională


Arestarea Stena Impero "este o măsură legală" necesară pentru a "asigura securitatea regională", a declarat luni un purtător de cuvânt iranian, Ali Rabii. "Tuturor ţărilor care solicită Iranului eliberarea petrolierului, le cerem să spună acelaşi lucru Marii Britanii", a adăugat Rabii, făcând referire la petrolierul iranian Grace I, reţinut de autorităţile britanice în Gibraltar la 4 iulie. Acesta din urmă este suspectat de britanici că voia să livreze ţiţei Siriei, încălcând sancţiunile europene împotriva Damascului, lucru negat de Teheran.

Cazul Grace I şi cel al Stena Impero sunt foarte diferite, apreciase sâmbătă ministrul de externe britanic Jeremy Hunt, care a explicat că nava "Grace I a fost reţinută legal în apele Gibraltarului", în timp ce "Stena Impero a fost sechestrată în apele (strâmtorii) Oman prin încălcarea flagrantă a dreptului internaţional". 

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a lăsat miercuri să se înţeleagă că ţara sa este dispusă la un schimb de petroliere cu Marea Britanie şi că discuţii indirecte au loc între Teheran şi Washington, în pofida crizei între cele două capitale, potrivit AFP.

Răspunsul Iranului va fi adaptat măsurilor luate împotriva sa



"Nu vrem tensiuni cu anumite ţări europene", a afirmat Rouhani într-o reuniune de guvern, conform unei transcrieri a afirmaţiilor sale, postată pe site-ul executivului de la Teheran.

În plină criză a petrolierelor între Republica Islamică şi Regatul Unit, preşedintele iranian a făcut clar referire la Marea Britanie, afirmând:"Dacă europenii încetează acţiunile lor inadecvate pe care le-au luat, inclusiv cele în Gibraltar, răspunsul Iranului va fi adaptat unei astfel de măsuri".

În acelaşi timp, preşedintele iranian a sugerat că este dispus la discuţii dacă va observa o "încetare a focului în războiul economic" pentru care acuză Washingtonul de a fi instituit sancţiuni împotriva Iranului.

Vezi și: Petrolier britanic capturat în Golf. Iranul anunță că securizează Strâmtoarea Ormuz

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel