Iranul cere Statelor Unite să facă primii paşi pentru revenirea la acordul nuclear. "SUA ne sunt datoare, nu invers"

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Iranul este dispus la compromis în privinţa programului său nuclear, dar SUA trebuie să facă primii paşi pentru revenirea la acordul din 2015, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Iranul este dispus la compromis în privinţa programului său nuclear, dar SUA trebuie să facă primii paşi pentru revenirea la acordul din 2015, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani, potrivit Agerpres, care citează DPA.

Până la urmă, a spus preşedintele iranian, SUA sunt cele care s-au retras în 2018 din acordul nuclear, nu Teheranul.

"SUA ne sunt datoare, nu invers", a declarat el, adăugând că Iranul este pregătit să îşi îndeplinească angajamentele internaţionale în interval de câteva ore după revenirea Washingtonului în acord.

Comentariile lui Rouhani vin ca răspuns la solicitările SUA ca Iranul să revină mai întâi la obligaţiile sale tehnice prevăzute de acordul din 2015 dintre Teheran şi marile puteri, înainte de a fi începute noi negocieri.

Teheranul, care şi-a îndeplinit partea din acord până în 2019, insistă că SUA nu doar că ar trebui să revină primele în acord, dar şi să îl implementeze imediat, în special în privinţa ridicării sancţiunilor.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord în 2018 şi a impus sancţiuni dure împotriva Iranului. Începând din 2019, Iranul a încetat treptat să se mai supună angajamentelor tehnice prevăzute în acord cu scopul de a-l împiedica să dezvolte arme nucleare.

Republica Islamică a impus SUA un termen-limită, spunând că va bloca inspecţiile Agenţiei nucleare a ONU de pe teritoriul său dacă SUA nu-şi schimbă acţiunile până la mijlocul lunii februarie.

În ciuda solicitărilor sale, Rouhani vrea să găsească împreună cu noua administraţie americană condusă de preşedintele Joe Biden o soluţie la această dispută, în contextul în care sancţiunile SUA au împins Iranul, ţară bogată în petrol, într-o puternică criză economică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel