Iranul are cele mai avansate rachete din Orientul Mijlociu devansând Israelul

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În pofida deceniilor de sancţiuni internaţionale, Iranul a reuşit să dezvolte rachete din ce în ce mai precise şi mai eficiente în ultimii ani, iar arsenalul său balistic este cel mai important la ora actuală în Orientul Mijlociu, situându-se în faţa celui al Israelului, apreciază Pentagonul, citat de France Presse, transmite Agerpres.

'Iranul dispune de un vast program de dezvoltare a rachetelor, iar dimensiunea şi sofisticarea arsenalului său balistic continuă să progreseze, în pofida deceniilor de eforturi' din partea Occidentului, indică agenţia de informaţii militare a Pentagonului (Defense Intelligence Agency/DIA) într-un raport intitulat 'Puterea militară a Iranului', dat publicităţii marţi seara.

'În absenţa unei forţe aeriene moderne, Iranul a făcut din rachetele balistice o forţă de atac cu rază mare de acţiune pentru a-şi descuraja inamicii de la un posibil atac', a precizat Christian Saunders, expert DIA în Iran, prezentând acest raport presei. Teheranul 'are cel mai mare număr de rachete în Orientul Mijlociu, cu o gamă largă de rachete cu rază foarte scurtă de acţiune, de rachete cu rază scurtă şi rachete cu rază de acţiune intermediară care pot lovi ţinte în întreaga regiune, până la 2.000 km distanţă', a declarat expertul DIA. În cursul aceleiaşi prezentări, un înalt responsabil al serviciului de informaţii militare a precizat, sub rezerva anonimatului, că această comparaţie include şi Israelul.

 

Iranienii caută avioane de luptă

 


Iranul a dezvoltat în ultimii ani peste 40 de tipuri de rachete, dintre care cele mai puternice - Ghadr F şi Sejil 2 - sunt capabile să lovească Israelul, inamicul său declarat, şi de asemenea toate bazele americane din regiune. Sancţiunile internaţionale care au lovit ţara au afectat totuşi capacităţile de apărare iraniene, concluzionează raportul, potrivit căruia, cu 20,7 miliarde de dolari, bugetul de apărare al Iranului nu reprezintă decât 3,8% din PIB în 2019, faţă de 6,1% în 2018, când atingea 27,3 miliarde.

Saunders a avertizat împotriva ridicării embargoului la arme, preconizată pentru octombrie 2020, conform acordului nuclear încheiat de Iran cu marile puteri în 2015 asupra programului său nuclear, acord din care SUA s-au retras unilateral acum un an.

Ridicarea acestui embargou 'ar oferi Teheranului oportunitatea de a achiziţiona arme moderne la care nu a avut acces decenii la rând', a indicat el. În acelaşi timp, un înalt responsabil al DIA a precizat că iranienii încearcă într-adevăr 'să achiziţioneze avioane de luptă - forţa lor aeriană fiind învechită - precum şi tancuri de luptă'.

Potrivit acestuia, Iranul se va orienta cel mai probabil spre Rusia şi China pentru a achiziţiona aceste tipuri de echipamente militare.

Vezi și: Iranul avertizează că portavioanele inamice sunt în raza rachetelor sale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel