Iranul anunţă că a început injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifugele de la Fordo

Eduard Pascu |
Data publicării:

Iranul a început miercuri procesul de îmbogăţire a uraniului la nivelul de 5% la uzina sa nucleară subterană de la Fordo, prin injectarea de uraniu în stare gazoasă în centrifuge, a transmis televiziunea de stat, la o zi după ce preşedintele Hassan Rouhani a anunţat o nouă reducere a angajamentelor asumate de ţara sa în faţa comunităţii internaţionale prin acordul nuclear încheiat în 2015 la Viena, transmite Reuters, anunță Agerpres.

Rouhani a declarat marţi că Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina de la Fordo (180 km sud de Teheran), îngheţate de la intrarea în vigoare a acordului nuclear internaţional. 'În prezenţa inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul a început injectarea gazului (de uraniu) în centrifuge la Fordo', a transmis miercuri televiziunea de stat.

'Iranul a luat a patra măsură de reducere a angajamentelor sale nucleare din acord ca reacţie la presiunea crescută a SUA şi la lipsa de acţiune a părţilor europene din acord pentru a-l salva', a indicat aceeaşi sursă. La Viena, AIEA a precizat că inspectorii săi se află pe teren în Iran şi îşi vor prezenta ulterior raportul cu privire la activităţile relevante.

Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia. Iranul a fost de acord în 2015 să transforme uzina de la Fordo într-un centru de cercetare, unde cele 1.044 de centrifuge de primă generaţie IR-1 să fie folosite pentru alte scopuri decât îmbogăţirea uraniului, precum producerea de izotopi stabili, cu o varietate de utilizări civile.

Reducerea angajamentelor



Retragerea unilaterală a SUA din acord în mai 2018 şi restabilirea sancţiunilor americane, care privează Iranul de beneficiile economice scontate, au determinat Teheranul să-şi reducă treptat angajamentele asumate. Republica islamică produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord şi nu o mai respectă pe cea de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit. Luni, când s-au împlinit 40 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA la Teheran, Iranul a anunţat că a început să producă 5 kg de uraniu îmbogăţit pe zi, de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, şi că a pus la punct în două luni două noi tipuri de centrifuge avansate.

Vezi și: Iranul produce 5 kg de uraniu îmbogățit pe zi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel