Iranul amenință Marea Britanie - Update

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif

Iranul ameninţă că va captura o navă britanică după sechestrarea unui petrolier în Gibraltar, transmite Mediafax.

Administraţia de la Teheran a avertizat vineri că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar, situaţie care riscă să conducă la escaladarea crizei dintre Iran şi Occident.

"Marea Britanie a interceptat superpetrolierul Grace 1 încărcat cu petrol iranian pentru Siria încălcând sancţiunile UE", a continuat John Bolton pe Twitter, fără să confirme dacă Statele Unite au solicitat interceptarea acestei nave. "America şi aliaţii noştri vor continua să împiedice regimurile de la Teheran şi Damasc să obţină profit din acest comerţ ilegal", a adăugat el.

Iranul l-a convocat joi pe ambasadorul Marii Britanii la Teheran pentru a-şi exprima nemulţumirea după arestarea unui petrolier sub pavilion panamez.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

"Dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, este datoria autorităţilor iraniene să captureze un petrolier britanic", a declarat Mohsen Rezai, unul dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei din Iran. La rândul său, Ministerul de Externe de la Teheran a cerut eliberarea imediată a petrolierului, acuzând Marea Britanie că a acţionat la ordinul Teheranului.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. "Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflată pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei", a declarat şeful Guvernului regional din Fabian Picardo, relatează cotidianul The Telegraph.


Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite. Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Vezi și: Un petrolier iranian a fost sechestrat în Gibraltar

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel