Iranul a rămas fără răbdare în acordul JCPOA

Eduard Pascu / 17 oct 2019 / 10:48

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Teheranul a rămas fără răbdare strategică după ce partidele europene care au semnat acordul nuclear din 2015 nu au reușit să-și respecte angajamentele în urma retragerii SUA, transmite agenția Tasnim.

În cadrul celei de-a 14-a runde a reuniunii comisiei mixte Iran-Africa de Sud, care a avut loc la Teheran, Mohammad Javad Zarif a declarat că Iranul a rămas pe deplin angajat în acord, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune (JCPOA), pentru un an întreg după retragerea SUA din acesta și le-a oferit europenilor posibilitatea de a își îndeplini angajamentele și de a compensa ieșirea Washingtonului.

„Din păcate, nu am asistat la nicio măsură eficientă și Europa s-a dovedit incapabilă să își respecte angajamentele. Ca urmare, răbdarea strategică a Iranului s-a încheiat”, a spus Zarif, adăugând că Teheranul, ca răspuns, a început o reducere treptată a angajamentelor față de JCPOA.

Descriind pașii Iranului pentru reducerea angajamentelor JCPOA ca o acțiune legală consacrată la articolele 26 și 36 din acord, Zarif a spus că Teheranul va face următorii pași dacă celelalte părți nu își respectă angajamentele.

Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, liderul Revoluției Islamice, a declarat la începutul acestei luni că Iranul va continua să reducă angajamentele JCPOA până când va obține rezultatele dorite.

„Reducerea angajamentelor nucleare, care este o responsabilitate a Organizației Energiei Atomice (din Iran), trebuie să continue cu seriozitate deplină și într-un mod precis și cuprinzător, așa cum a anunțat administrația, până când va obține rezultatul adecvat și va da cu siguranță rezultate”, a spus liderul.

În mai 2018, președintele american Donald Trump și-a scos țara din JCPOA.

Iranul și părțile rămase în acord au lansat discuții pentru a salva JCPOA după retragerea SUA, dar cele trei părți din UE (Franța, Marea Britanie și Germania) nu au reușit să asigure interesele economice ale Iranului.

Neacțiunea UE a obligat Teheranul să înceteze respectarea anumitor angajamente față de acordul nuclear, inclusiv o creștere a stocului de uraniu îmbogățit.

Iranul susține că noile măsuri nu sunt concepute pentru a dăuna acordului JCPOA, ci pentru a îl salva prin crearea unui echilibru în angajamente.

Vezi și: Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy