Iranul a capturat o dronă a SUA. USV-ul, recuperat după o operațiune ca la carte a navelor de luptă americane

Costea Cătălin  |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NAVCENT
Foto: NAVCENT

Pe 30 august, o navă a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice iraniene (IRGC) a capturat pentru scurt timp o dronă navală a US Navy, în apele internaționale din Golful Persic. Vehiculul fără pilot a fost recuperat după ce un elicopter și o navă de patrulare ale US Navy au interceptat nava iraniană, care s-a predat fără a opune rezistență.

Comandamentul Central al Forțelor Navale Americane (NAVCENT) a publicat imagini cu nava IRGC “Shahid Baziar” în timp ce remorca vehiculul de suprafață fără pilot (USV) Saildrone Explorer în apele internaționale din Golful Persic, înainte de a fi interceptată de nava de patrulare de coastă USS Thunderbolt (PC 12) din clasa Cyclone, a US Navy.  

2. Foto: NAVC... (navcent-drona_58161500.jpg)

Foto: Comandamentul Central al Forțelor Navale Americane (NAVCENT)

Purtătorul de cuvânt al NAVCENT, Tim Hawkins, a declarat că Flota a 5-a a SUA a trimis și un elicopter MH-60S “Sea Hawk”, din cadrul Escadrilei 26 Elicoptere de luptă pe mare, pentru a interveni în soluționarea incidentului.

„Acțiunile întreprinse de forțele navale americane ca răspuns au dus la eliberarea USV-ului de nava IRGC și la plecarea acestuia din zonă aproximativ patru ore mai târziu”, a declarat Hawkins. „Marina SUA și-a reluat misiunile fără alte incidente.”

 

SUA admit că incidentul a fost unul grav

 

Hawkins a precizat că Saildrone Explorer este o navă fără pilot cu misiuni comerciale și nu stochează informații sensibile sau clasificate.

Totuși, viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a 5-a, a declarat că acțiunile navei iraniene „au fost grave, nejustificate și incompatibile cu comportamentul unei forțe maritime profesioniste”.

Incidentul are loc și pe fondul negocierilor aflate în desfășurare între administrația președintelui Joe Biden și oficialii iranieni cu privire la o potențială revenire la acordul nuclear cu Iranul din 2015, cunoscut sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA). 

NAVCENT a început să opereze drona navală Saildrone Explorer în Golful Persic din 27 ianuarie 2022. Nava este un vehicul solar și eolian lung de 7 m, care poate funcționa continuu și independent mai mult de un an. Nava dispune de o varietate de senzori pentru monitorizarea oceanului, NAVCENT precizând că folosește drona pentru a construi „o imagine integrată a mărilor din jur”, în zona sa de operații din Orientul Mijlociu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel