Iranul spune că va ”înfrunta hegemonia” SUA

Tudor Curtifan / 29 iul 2019 / 14:21

Politica externă a Iranului este să înfrunte hegemonia SUA şi să protejeze multilateralismul, a declarat luni vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri, adăugând că decizia Teheranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acordul nuclear ar putea fi schimbată dacă celelalte părţi îşi respectă partea lor din înţelegere.

Iranul şi SUA au fost foarte aproape de o confruntare în iunie după ce Teheranul a doborât o dronă americană, ceea ce ar fi putut declanşa un atac de răspuns, despre care preşedintele american Donald Trump a spus că a fost anulat în ultimul moment. 

"Politica externă a Republicii Islamice a Iranului este să protejeze multilateralismul şi să înfrunte hegemonia americană", a spus Jahangiri, conform agenţiei de ştiri IRIB.

 

Iranul spune că revine asupra acordului nuclear doar dacă celelalte părți își respectă partea lor de înțelegereRelaţiile Iranului cu Washingtonul s-au înrăutăţit semnificativ după ce Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri şi a reimpus sancţiuni Iranului. 

Jahangiri a precizat că decizia Iranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acord ar putea fi schimbată dacă statele încă semnatare ale înţelegerii îşi vor respecta partea lor. 

Iranul a transmis în mai că îşi va diminua angajamentele prevăzute de pact, pe baza căruia majoritatea sancţiunilor internaţionale aplicate Teheranului au fost ridicate în schimbul reducerii de către Iran a activităţii sale nucleare. 

Teheranul consideră că ţările încă semnatare - Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia - ar putea face mai mult pentru a diminua efectele retragerii SUA din înţelegere. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy