Iranul spune că va ”înfrunta hegemonia” SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Politica externă a Iranului este să înfrunte hegemonia SUA şi să protejeze multilateralismul, a declarat luni vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri, adăugând că decizia Teheranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acordul nuclear ar putea fi schimbată dacă celelalte părţi îşi respectă partea lor din înţelegere.

Iranul şi SUA au fost foarte aproape de o confruntare în iunie după ce Teheranul a doborât o dronă americană, ceea ce ar fi putut declanşa un atac de răspuns, despre care preşedintele american Donald Trump a spus că a fost anulat în ultimul moment. 

"Politica externă a Republicii Islamice a Iranului este să protejeze multilateralismul şi să înfrunte hegemonia americană", a spus Jahangiri, conform agenţiei de ştiri IRIB.

 

Iranul spune că revine asupra acordului nuclear doar dacă celelalte părți își respectă partea lor de înțelegere



Relaţiile Iranului cu Washingtonul s-au înrăutăţit semnificativ după ce Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri şi a reimpus sancţiuni Iranului. 

Jahangiri a precizat că decizia Iranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acord ar putea fi schimbată dacă statele încă semnatare ale înţelegerii îşi vor respecta partea lor. 

Iranul a transmis în mai că îşi va diminua angajamentele prevăzute de pact, pe baza căruia majoritatea sancţiunilor internaţionale aplicate Teheranului au fost ridicate în schimbul reducerii de către Iran a activităţii sale nucleare. 

Teheranul consideră că ţările încă semnatare - Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia - ar putea face mai mult pentru a diminua efectele retragerii SUA din înţelegere. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel