Iran refuză să renunțe la programul balistic. Khamenei acuză și Europa: Ne-au înjunghiat mereu în spate

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Iranul este hotărât să-şi sporească în continuare capabilităţile de apărare în pofida presiunii tot mai accentuate din partea SUA şi a aliaţilor lor pentru a-şi stopa programul de rachete balistice, a declarat joi ayatollahul Ali Khamenei.

'Trebuie să aducem Iranul într-un punct în care inamicul să înţeleagă că nu mai poate ameninţa Iranul (...) Sancţiunile Americii vor face Iranul autosuficient', a afirmat ayatollahul, într-un discurs televizat.

Iranul susţine că programul său balistic este pur defensiv şi refuză să renunţe la acesta, aşa cum îi cer Statele Unite. Teheranul afirmă că rachetele sale au o rază de acţiune de până la 2.000 km, în interiorul căreia se află atât Israelul, cât şi baze americane din regiune.

După retragerea SUA, celelalte semnatare ale acordului nuclear din 2015 - Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia - şi-au menţinut angajamentul faţă de acesta şi încearcă să-l salveze printr-un mecanism care să evite sancţiunile americane.

 

Ayatollahul Khamenei acuză și Europa: Ei au înjunghiat întotdeauna Iranul în spate

 

Ayatollahul Khamenei, un adept al liniei dure şi care are ultimul cuvânt în toate subiectele majore de politică internă şi externă ale Republicii Islamice, a mai spus că statele europene din acord nu au reuşit să apere interesele economice ale Iranului.

'Ei au înjunghiat întotdeauna Iranul în spate (...) Ţările occidentale au dovedit că nu se poate avea încredere în ele', a adăugat Khamenei, în discursul pronunţat la Mashhad, oraş sfânt al şiiţiilor.

Liderii iranieni au ameninţat cu retragerea din acordul nuclear dacă puterile europene nu vor ajuta Teheranul să beneficieze în continuare de efectele economice ale acordului din 2015.

'Acest mecanism creat de europeni este ca o glumă amară', a spus Khamenei, referindu-se la instrumentul creat de Uniunea Europeană pentru continuarea comerţului cu Iranul în pofida sancţiunilor impuse de SUA. Acesta urmează să funcţioneze ca o casă de compensare care să permită Iranului să vândă în continuare petrol şi să importe, în contrapartidă, produse sau servicii necesare economiei sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel