Iran: Atentatul din Ahvaz a fost comis de separatişti jihadişti

Elena Badea |
Data publicării:

Atentatul de sâmbătă soldat cu 24 de morţi la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, a fost comis de un comando având legătură cu separatişti jihadişti 'susţinuţi de ţări arabe', se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Interne iranian, postat marţi pe pagina web a instituţiei, potrivit AFP.

'În urma unor operaţiuni a serviciilor de informaţii efectuate în primele minute' după atentat, 'au fost identificaţi cinci membri ai comandoului terorist afiliat unor grupări separatiste takfiri (apostat - n.r.) susţinute de ţări arabe reacţionare', se afirmă în comunicat. Termenul de 'takfiri' este utilizat de către autorităţile iraniene pentru a-i desemna pe jihadiştii sunniţi. Un takfiri este un musulman care îl acuză pe un alt musulman de apostazie. Acuzaţia în sine este numită takfir, termen derivat din cuvântul kafir, şi înseamnă să declari că cineva care profesează Islamul este, de fapt, necredincios.

'A fost descoperită ascunzătoarea teroriştilor şi 22 de persoane implicate (în atentat) au fost arestate', potrivit textului, în care se menţionează că 'explozibili, material militar şi echipamente de comunicaţie au fost descoperite şi confiscate în această ascunzătoare'. 'Comanditarii şi susţinătorii străini ai acestui act terorist au fost de asemenea identificaţi; mai multe informaţii vor fi date publicităţii în timp util', mai adaugă Ministerul de Interne iranian în comunicatul său.

Produs sâmbătă dimineaţă, atentatul din Ahvaz a fost comis de un comando care a deschis focul cu arme automate împotriva participanţilor la o defilare militară şi a mulţimii care asista la paradă. Iniţial, autorităţile iraniene au declarat că au fost patru atacatori şi că toţi au fost ucişi. Situat la aproximativ 560 km sud de Teheran, Ahvaz este capitala provinciei Khuzestan, populată preponderent de arabi. Imediat după atac, autorităţile iraniene au atribuit responsabilitatea mişcării separatiste arabe activă în această provincie. Atentatul a făcut obiectul a două revendicări concurente, una venită în numele grupării jihadiste Statul Islamic, alta în numele Rezistenţei naţionale din Ahvaz, care se prezintă ca un grup separatist arab.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel