Iran ar putea achiziționa avioane Su-57, dotate cu rachete hipersonice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit celor mai recete date, Iranul ar putea achiziționa în următoarea perioadă avioane Su-57 din Rusia.

Se preconizează că achiziția ar urma să aibă loc în următorii ani. Experții de la Military Watch amintesc că interdicția ONU privind vânzarea de armament către Iran urmează să fie ridicată la sfârșitul anului 2020 și speculațiile privind discuțiile despre achizițiile Iranului încep să prindă contur.

În prezent flotila Forțelor Aeriene Iraniene este formată din avioane vechi precum F-5E, F-4D/E, F-14 și MiG-29, în număr mai limitat. Iranul deține 17 escadrile de luptă aflate în serviciu, dar, amintește sursa citată, este posibil ca un efort de modernizare a actualelor escadrile să se dovedească mult prea costisitor pentru Iran. Să nu uităm că Teheranul se confruntă cu grave dificultăți financiare ca urmare a sancțiunilor economice impuse de Statele Unite ale Americii.

 

Pe lângă S-400, Iran are nevoie și de Su-57

 

Experții subliniază că investițiile în sisteme de apărare aeriană moderne, precum S-400, oferă Iranului o modalitate de consolidare a apărării, însă acestea nu vor reuși să acopere deficiențele majore cu care se confruntă Forțele Aeriene Iraniene. În consecință, este foarte probabil ca Iranul să investească în achiziționarea unui număr mic de avioane de luptă iar toate datele se îndreaptă către aeronavele rusești Su-57.

Avioanele Su-57 au intrat în producție de serie în iulie 2019.

Costul achiziționării avioanelor Su-57 este estimat de experți ca fiind similar cu costul a trei sisteme S-400, dar contribuția în apărarea Iranului adusă de Su-57, echipate cu rachete hipersonice și sisteme de ultimă generație, ar putea fi mai mare decât cea a sistemelor antiaeriene.

Izolat, regimul de la Teheran se confruntă cu o multitudine de adversari. Pe lângă Al Qaeda sau Statul Islamic care în trecut au efectuat atacuri împotriva țintelor iraniene, adversarii Iranului dispun de forțe militare extrem de capabile. Aici amintim Israelul, Arabia Saudită și nu în ultimul rând SUA. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel