Iran, rachete balistice. SUA denunță pericolul reprezentat de Teheran

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să limiteze dezvoltarea rachetelor balistice iraniene, care, potrivit Statelor Unite, constituie un pericol pentru Orientul Mijlociu şi dincolo de această regiune

'Este clar că activităţile regimului iranian în domeniul rachetelor balistice s-au dezvoltat după acordul nuclear' încheiat în 2015, a afirmat Pompeo, cu prilejul unei reuniuni a Consiliul de Securitate pe tema neproliferării.

Washingtonul consideră că Iranul a profitat de acest acord pentru a-şi dezvolta în paralel programul de rachete balistice şi a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu, pe care SUA o văd ca nefastă.

'Chemăm Consiliul să instituie măsuri de inspecţie şi de interdicţie, în porturi şi pe mare, pentru a contracara eforturile susţinute ale Iranului de a ocoli restricţiile existente în materie de armament', a declarat, în numele SUA, secretarul de stat.

 

Europa regretă retragerea SUA


Într-un comunicat emis la începutul reuniunii, opt state europene (Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia şi Italia) s-au declarat 'foarte preocupate' de activităţile balistice iraniene.

Salutând respectarea de către Teheran a acordului nuclear şi reafirmându-şi angajamentul 'deplin' faţă de aplicarea lui, europenii îşi exprimă încă o dată regretul faţă de retragerea Statelor Unite.

Comunicatul mai arată că 'activităţile' Iranului legate de 'rachete balistice', precum lansarea de rachete ce pot fi dotate cu încărcătură nucleară, 'ar putea constitui o încălcare a rezoluţiilor Consiliul de Securitate '.

'Chemăm Iranul să se abţină de la acest tip de activităţi care accentuează neîncrederea şi sporesc tensiunile regionale', adaugă textul menţionat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel